AstraZeneca: Nem tervezünk exportot - Megszólalt a cég az olaszországi vakcinák ügyében

Medicina2021. márc. 24.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

AstraZeneca jelenleg nem tervez exportot, csak a COVAX együttműködés részeként az alacsony és közepes jövedelmű országokba

- közölte a gyógyszergyártó cég azzal kapcsolatban, hogy Olaszországban átkutattak egy üzemet, ahol helyi lapértesülések szerint brit exportra szánt 29 millió adag, koronavírus elleni oltást „rejtegetett" az AstraZeneca.

A cég közölte: 13 millió adag vakcina vár arra, hogy a minőségellenőrzést követően kiszállításra kerüljön a COVAX-hoz, annak érdekében, hogy az alacsony jövedelmű országok számára is elérhető legyen többmillió adag vakcina. Az oltóanyagot az EU-n kívül gyártották, az anagni üzemben pedig injekciós üvegekbe töltötték. Az Európai Unió teljes mértékben támogatja az alacsony és közepes jövedelmű országok ellátását a COVAX együttműködésen keresztül - tette hozzá a cég közleménye.

Szintén ebben az üzemben vár további 16 millió adag vakcina minőség-ellenőrzésre, majd azt követően Európába történő kiszállításra. Az AstraZeneca közlése szerint közel 10 millió adagot juttat el a cég az EU országaiba március utolsó hetében, a további mennyiséget pedig áprilisban, amint a minőségellenőrzést követően engedélyezésre kerül a kiszállítás.

"Helytelen ezt készletezésnek tekinteni. A vakcina gyártása egy összetett és időigényes folyamat. Az injekciós üvegekbe töltés után ugyanis az oltóanyag-adagoknak át kell esniük a minőségellenőrzésen, mielőtt kiszállítanánk azokat”

- zárul a cég közleménye.