Mintaprojekt: negatív teszttel szinte bárhova be lehet menni egy német városban

Egészség2021. márc. 24.H. É.

A baden-württembergi Tübingen rendkívüli kísérletbe kezdett a közelmúltban: bárki ingyenesen csináltathat koronavírus-tesztet, és ha annak az eredménye negatív, akkor szinte bárhova bemehet. A mintaprojekt első időközi tudományos értékelése jelenleg zajlik.

A „Biztonságos nyitás” projekt lényege, hogy bebizonyítsa: tesztekkel ki lehet szűrni a fertőzötteket, a többiek viszont élhetik az életüket. Mindez Németországban, ahol a fertőzések számának drámai növekedése miatt a napokban éppen a lezárás meghosszabbítását jelentették be.

A március 16-án kezdődött projekt részeként kinyithatnak az éttermek, bárok szabadtéri részlegei, valamint a művészeti és kulturális intézmények, például színházak, mozik és könyvtárak. Ezekbe azonban 14 felett csak azok mehetnek be, dolgozni is, akik negatív koronavírus-tesztet produkálnak valamelyik ingyenes nyilvános tesztállomáson vagy olyan létesítményekben, ahol felügyelet mellett megengedett a gyorsteszt. A vállalatok és létesítmények kötelesek ellenőrizni a kötelező gyorsteszt betartását.

Baden-Württemberg állam jóváhagyta a húsvét hétfőig tartó mintaprojektet, amelyet a város a tübingeni járásbeli Német Vöröskereszttel együttműködve hajt végre, az eredmények kiértékelését pedig a helyi egyetem végzi.

A város weboldalának tájékoztatása szerint a negatív teszteredményért járó "Tübinger Tagesticket", vagyis a Tübingen napijegy sok cégnél is belépési követelmény.

Ez a német egyetemi város egyike azon kevés helyi önkormányzatoknak, amelyek önálló stratégiát folytatnak a koronajárvány leküzdésében. 

Az országosan "Tübinger Weg" néven ismert stratégiával a második koronahullám kezdete óta eddig sikerült tartósan alacsonyan tartani a koronavírusos esetek számát, és nagyrészt elkerülnie az idősek körében és idősek otthonában bekövetkezett haláleseteket. 

Az ötlet Lisa Federlétől, a kerületi járványtiszttől származik, aki azt nyilatkozta, hogy a folytonos lezárás nem alternatíva. Perspektívát kell adnia az embereknek, „különben hosszú távú pszichológiai károkkal fizetünk, amelyekről még mindig fogalmunk sincs."

Federle nevéhez fűződik a „Tübingeni modell” is, amelynek köszönhetően

Tübingen volt az első város Németországban, amely már 2020 áprilisában teszteltette az időseket és idősotthonokban élőket, majd a 65 év felettiek számára ingyenes FFP2 maszkokat, valamint speciális vásárlási idősávot biztosított.

Elkötelezettségéért elnyerte a 2020-as Szövetségi Érdemkereszt kitüntetést.

A 90 ezres Tübingen polgármestere, Boris Palmer szerint, amíg náluk kevesebb a fertőzés, mint másutt, ahol be kell zárniuk az üzletüket, addig nincs ok a projekt lemondására. A projekt első kiértékelését még csak most kezdik meg a Tübingeni Egyetem részvételével.  

Az értékelésben elsősorban arra fókuszálnak, hogy az elvégzett gyorsteszteken belül hogyan alakul a pozitívok aránya, mert ez mutatja meg, mennyire terjed a járvány. Összességében nyilvánvalóan emelkedik a kimutatott koronavírusos eseteszám, de ez mindenütt így van, ahol növelik a tesztek számát.

A pontos helyzetfelmérést nehezítheti, hogy egyelőre bárki teszteltethet, aki Tübingenben jár, így arra a kutatók az első körben – kapacitás hiányában – nem fognak tudni választ adni, hogy a helyi lakosok vagy a bármilyen célból a városba érkezettek voltak-e a fertőzöttek.Több hamis pozitív eredmény is született, de a polgármester szerint jobb az óvatosság.

Képünkön a városban található nyilvános tesztállomások.