Hazánkban 60 ezer tizenéves gyermek él krónikus fájdalommal 

Egészség2021. máj. 31.NTE

A fájdalom megelőzés napján a Bethesda Gyermekkórház ismeretterjesztő posztokkal, cikkekkel, videókkal mutatja be a krónikus fájdalom kórképét, a lehetséges kezelési módokat. A fájdalomambulancia munkatársai telefonos tanácsadást is tartanak.

Június első keddje a fájdalom megelőzés napja, amelyet a németországi fájdalomtársaság kezdeményezett. Ehhez csatlakozott a Bethesda Gyermekkórházban működő, az országban egyedülálló szemléletmóddal létrehozott fájdalomambulancia.

Magyarországon elsőként a Bethesda Gyermekkórház fájdalomambulanciáján vezették be a közelmúltban a speciális kvantitatív szenzoros tesztet a gyermekek szubjektív „fájdalomérzetének” pontosabb megismerésére.

A fájdalom háttérében álló érzékelési folyamatok felderítésére szolgáló készüléket több millió forintos beruházással szerezte be a kórház.

A tudományos kutatások szerint 60 000 tizenéves gyermek él hazánkban napi szinten súlyos, az életminőséget nagymértékben rontó krónikus fájdalommal. Ez gyakori probléma, mégis kevesen veszik komolyan, pedig jelentős javulást lehet elérni az összetett terápiával.

Krónikus fájdalomnak az állandó vagy gyakran visszatérő, három hónapja fennálló fájdalmat nevezzük. A leggyakoribb panasz a fejfájás, a hasi fájdalom, illetve a hátfájás, de a krónikus fájdalom számtalan formában jelentkezhet

mondta Major János fájdalomterapeuta.

Gyimesi-Szikszai Andrea gyermekneurológus szerint a krónikus fájdalom kezelésének első lépcsője az alapos testi kivizsgálás. Kialakulásában és fenntartásában fontos szerepe van lelki és szociális folyamatoknak is, ezért a diagnosztikának ezekre is ki kell terjednie. Ezután kezdődhet a terápia, aminek célja a stresszt okozó szituációk, élethelyzetek feltárása, az aktivitás, a testmozgás fokozása és a felborult napirend visszaállítása.

A terápiába a gyermekorvos mellett pszichológus vagy pszichiáter, családterapeuta bevonása is szükséges. Súlyos esetben fájdalomterápiás ambulancia felkeresése javasolt. A kezelés célja az esetleges szervi betegség kezelése mellett a fájdalmat fenntartó érzelmi és szociális tényezők, viselkedésformák megszűntetése.

Az intézmény fájdalomambulanciáján fájdalomterapeuta szakorvos, gyermekneurológus, gyermekgyógyász, aneszteziológus, gasztroenterológus, pszichiáter, pszichológus, családterapeuta és gyógytornász segíti az állandó fájdalommal élő gyermekek kezelését. A kórház szakemberei ezzel a komplex szemlélettel foglalkoznak a nemrég indult poszt-covid ambulanciára érkező gyermekek fájdalomtüneteivel is.