Idén a pesti gimnáziumok vettek részt a Koleszterinsuli versenyen

Egészség2021. dec. 13.Növekedés.hu

A gödöllői, debreceni és budai középiskolák után az idén a pesti gimnáziumok mérték össze tudásukat a Koleszterinsuli verseny keretében. A Richter Gedeon Nyrt. által életre hívott megmérettetés célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a magas koleszterinszint romboló hatására, valamint az egészséges életmódra. A döntőt 2021. december 11-én rendezték meg a budapesti Eötvös József Gimnáziumban.

A kardiovaszkuláris betegségekből adódó elhalálozás a magyar populációt - erőteljesen érinti. Minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Az egészséges életmódot nem lehet elég korán kezdeni. A verseny fő célkitűzése megértetni a diákokkal, hogy csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt.

Társadalmi szerepvállalása keretében a Richter Gedeon Nyrt. azért indította útjára a „Koleszterinsuli” versenysorozatot, hogy felhívja a figyelmet a diákok körében is az egészséges életmódra és a magas koleszterinszint által okozott betegségek megelőzésének fontosságára. A korábban nagy sikert arató versenyek után ezúttal Budapest került a középpontba, ahol novemberben - decemberben a pesti középiskolák tanulói mérhették össze tudásukat. A felhívásra 80 háromfős csapat jelentkezett, amelyek tagjai közül többen orvostudományi szakon szeretnék folytatni tanulmányukat.

A többhetes felkészítés során a diákok megismerhették a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorait, különös tekintettel a magas koleszterinszintre, ugyanakkor megtanulták pl., hogy szívinfarktus esetén mikor kell mentőt hívni és mit kell tenni, amíg a segítség megérkezik.

A program hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekekből egészséges felnőttek legyenek, és idejekorán ne kapjanak szívinfarktust, esetleg szélütést. Dr. Maurovich - Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem, valamint Dr. Édes István a Debreceni Egyetem professzorai online előadásukkal segítették a diákok felkészülését, akik többek között bepillantást nyerhettek a szív- és érrendszer működésébe, ugyanakkor számos érdekességet árultak el a koleszterinről, valamint a szív és érrendszer kockázati tényezőiről.

Az előadást és egy próbatesztet követően, az élő verseny selejtezőjének számító időkorlátos, online verseny döntött arról, hogy melyik öt csapat jutott be a december 11- i döntőbe. Az eseményen a felkészült csapatok között éles volt a verseny és számos érdekes és izgalmas válasz született. A legjobb csapat tagjai a verseny zárásaként egyénileg is összemérhették tudásukat, ezáltal alakult ki a verseny végeredménye.

A zsűri elnöke Dr. Barna István a Semmelweis Egyetem, Belgyógyászati és Onkológiai Klinika docense, aki a verseny kapcsán hangsúlyozta, hogy a vetélkedőre való felkészülés igazán remek lehetőséget teremt arra, hogy mind több fiatalban tudatosodjon az egészséges életmód jelentősége. Az a tény, hogy ilyen sok középiskolás csapat indult a versenyen biztató jövőt jelenthet a jövő nemzedékének, a szív- és érrendszeri betegségek tudatos megelőzésben. Felkészülésük során kisfilmet készítettek az emelkedett koleszterin szint és a szívinfarktus kapcsolatáról, majd a közel négy órán át tartó vetélkedő során izgalmas kifejtendő feladatok, memória játékok, villám kérdések, infógrafikák kapcsán tartott kiselőadások mind mind a koleszterinnel kapcsolatos tudást járta körül. A versenyzők hihetetlen lelkesedése, a tudásuk és a kreativitásuk mindenképpen bizakodással tölt el. Az egészségtudatosság egyéni és társadalmi szinten is elengedhetetlen a jelenlegi népbetegségek gyakoriságának visszaszorításában.

A győztes az Eötvös József Gimnázium csapata lett és a nyertes csapat tagjai egyéni versenyben is összemérték tudásukat. Első helyezett lett Kovács Bálint, második helyezett Gelencsér Artúr és harmadik helyezett lett Doros Attila.A Richter Gedeon Nyrt. által alapított Vándor díj is átadásra került.