Hová utazhatunk keleti vakcinákkal? Mely oltásokat fogadják el a legtöbb országban?

Medicina2021. aug. 3.Sz.A.
A rovat támogatója:

A WHO eddig 7 vakcinát engedélyezett hivatalosan, mutatjuk, mely oltóanyagokat ismerik el a legtöbb országban. Az USA-ban ma érték el az eredetileg július 4-re, a Függetlenség Napjára kitűzött 70 százalékos átoltottsági arányt.

Az elmúlt hónapokban azonban az országok közötti átjárhatóság jelentősen javult, ami nagyrészt az átoltottság növekedésének köszönhető, eddig 4,2 milliárd dózis vakcinát adtak be globálisan.

A WHO adatai és az Economist összesítése szerint az elfogadott oltások sorrendje az engedélyező országok alapján a következő: (zárójelben vastaggal jelölve a WHO által elfogadott vakcinákat elfogadó országok száma):

1. AstraZeneca (119)

2. Pfizer- BioNTech (97)

3. Szputnyik (70)

4. Sinopharm (59)

5. Moderna (64)

6. Johnson&Johnson (56)

7. Covishield (45)

8. Sinovac (39)

9. Covaxin (9)

10. CanSinoBio (8)

A WHO eddig a következő hét oltóanyagot engedélyezte: Pfizer- BioNTech, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Covishield és CoronaVac.

A kínai vakcinák elfogadása részben gazdasági kérdés is: 2019-ben húsz millió kínai turista látogatta meg az Európai Uniót, és a hiányuk nagy kiesést jelenthet.

Augusztus elejéig Kínában adták be a legtöbb dózis vakcinát, összesen 1,6 milliárdot a lakosságnak, illetve a hadseregnek.

A Szputnyik V vakcinát hivatalosan eddig 70 országban engedélyezték, az EU-ban még nem. A legtöbb megrendelés Indiából érkezett erre az oltóanyagra.

Magyarországon kívül Szlovákiában és San Marinóban oltanak Szputnyikkal az uniós országok közül. 

A járvány miatt idén nyáron megszervezni egy külföldi utat kész rémálom. Ha nem lenne elég, hogy a beutazási szabályok állandóan változnak, cserébe a neten sokszor egymásnak teljesen ellentmondó információkba lehet futni.

A legnehezebb helyzetben azok vannak, akik Szputnyik V vagy Sinopharm oltást kaptak.

Hogy ezt a két vakcinát hol fogadják el az az Unión belül is országról országra változik. 

Ha azt az oltást, amelyet kaptunk nem fogadják el a célországban nem kell megijedni. Ebben az esetben egy antigén vagy egy PCR teszttel is beléphetünk szinte az összes EU-s országba. Előbbi általában 48 óránál, utóbbi pedig 72 óránál nem lehet régebbi. De az is megoldás lehet ha igazoljuk, hogy átestünk a koronavíruson.