Rekord évet zárt a Richter – idén is az árbevétel növekedésével számolnak

Medicina2021. feb. 26.H. É.

A világjárvány okozta nehézségek ellenére kiugró eredményt ért el a Richter Gedeon Nyrt. – derül ki a társaság ma nyilvánosságra hozott 2020-as tőzsdei jelentéséből. A cég idén is árbevétel-növekedéssel számol, euróban kifejezve 5 százalékos mértékűvel.

Rekord üzleti eredményeket ért el a Richter, árbevétel 11,6 százalékkal nőtt 567 milliárd forintra, 20,3 az üzleti eredményhányad, adózott eredmény 122 százalékkal nőtt, ami 104 milliárd forintot tett ki – tájékoztatta a sajtót Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója. Hozzátette: az árbevétel növekedésében a gyógyszergyártás 12,3 százalékkal, a gyógyszernagykereskedelem 9,6 százalékkal részesedik.

Elmondta:

az értékesítés a legjelentősebben, 6 százalékkal az USA-ban nőtt, ezzel a 24 százalékos hányaddal az észak-amerikai mára a Richter legjelentősebb piacává vált.

Magyarország tavaly a teljes kiskereskedelmi gyógyszerpiac 7,3 százalékkal nőtt, a Richter termékeké azonban csak kismértékben, 1 százalékkal. A társaság a hazai piaci szereplők rangsorában 4,6 százalékos részesedésével az ötödik helyen áll. Ami azonban a vényköteles patikai piacot illeti, ott magasabb, 7,3 százalékos a piaci részesedésük, ezzel a második legnagyobb forgalmazók.

A Richter stratégiai üzletága a nőgyógyászt, 2020-ban ezekkel a termékeikkel Magyarország, az EU12 régió és Latin-Amerika kivételével mindenütt emelkedett az árbevételük. Az értékesítés elsősorban Oroszországban, Kínában és a többi régióban növekedett az orális fogamzásgátló készítmények magasabb árbevételének köszönhetően.

A társaság másik fontos termékköre, a központi idegrendszerre ható készítményeké. Ezen belül a bipoláris depresszió kezelésére használt Vraylar® royalty árbevétele, ami csaknem 7,9 milliárd forintot (25,9 millió USD-t) tett ki, nagymértékben hozzájárult a tavaly realizált árbevételhez.

A Vraylar® amerikai felfutása különleges szerepet játszott a Richter árbevételének és fedezeti hányadának tavalyi alakulásában, és sokat várnak tőle az idén is, mint Orbán Gábor jelezte: a partner, az AbbVie/Allergan 1,8 milliárd dolláros forgalmat irányzott elő az USA-ban.

Összességében, mint a vezérigazgató fogalmazott, 2020-ben is ellenszélre számítanak, a járvány miatt az első félévben mindenképpen, és ezzel együtt a tavalyihoz hasonló hullámzó gyógyszerkeresletre, illetve egyes piacokon akár csökkenő forgalomra. Ezzel együtt azzal számolnak, hogy az árbevételben 5 százalékos euróban kifejezett növekedést ér el a Richter 2021-ben, ám ebben az előrejelzésben nagyon sok a bizonytalansági tényező.

Ami a koronavírus-ellenes készítményeket illeti, emlékezetes, hogy a Richter által gyártott, remdesivirt október közepén adták be az első betegnek a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. Orbán Gábor most elmondta:

az első körben 25-30 ezer remdesivir-ampullát gyártottak, ez 2500 beteg kezelésére volt elegendő. A második körben mintegy 100 ezer adag remdesivir gyártását tervezték, ennek egy része már készen van, de a gyártást a szükségletekhez igazítják.

A Richter ezen túlmenően az ELTE Természettudományi Kar Immunológiai Tanszékével közös konzorciumban továbbra is aktívan részt vesz annak a fehérje alapú gyógyszernek a kifejlesztésében, amely a remények szerint gátolni képes a vírus szaporodását, terjedését. Ez egy nagyon ígéretes projekt – húzta alá Orbán Gábor.