Nem érdemes trükközni az online számlázással!

Online Számla2018. júl 15.Növekedés.hu

Július 1-jétől él az a szabály, miszerint a belföldi adóalanyoknak (áfa- és evaalanyoknak) adatot kell szolgáltatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé, ha az ügyleteikről belföldi adóalany vevő felé kiállított számlájuk általános forgalmi adó (áfa)-tartalma meghaladja a 100 ezer forintot. Ez 27 százalékos áfa-kulcs esetén legalább nettó 370 371, bruttó 470 371 forintot jelent. A jogszabály szerint az adott gazdasági eseményről kell a számlát kibocsátani. Amennyiben a felek abban állapodtak meg, hogy a teljesítés előtt előleget kell a vevőnek fizetni, akkor az előleg átvételéről számlát kell kibocsátani. Az adatszolgáltatási kötelezettséget (a 100 ezer forintos értékhatárt) számlánként kell vizsgálni. Vagyis, ha például egy vállalkozás egy 500 ezer forint értékű megrendelést kap, és arra 200 ezer forint előleget kell fizetni a vevőnek, akkor az előleg számláról nem kell adatot szolgáltatni, a „végszámláról” azonban igen, mivel abban a teljes ügyleti értéket (az 500 ezer forintot és annak áfa tartalmát) szerepeltetni kell. Előfordulhat, hogy a felek részteljesítésben állapodtak meg (ez akkor lehetséges, ha az ügylet természetben osztható). Ilyen esetben – mivel az Áfa főszabály szerint – a részteljesítés is teljesítés, részteljesítésenként kell a számlát kibocsátani, nem beszélhetünk ún. „végszámláról”, így az értékhatárt számlánként kell vizsgálni. Olyan esetben, ha nincs szó előlegfizetésről és részteljesítés sem jön (jöhet) szóba, akkor a számlák ún. szétdarabolása sem jöhet szóba, annak alkalmazása nem szabályos megoldás. Vagyis ilyen esetekben a példabeli 500 ezer forintos megrendelés kettébontása nem felel meg a jogszabályi követelménynek.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.