10 dolog, amire érdemes odafigyelnie induló vállalkozása pénzügyeinél

Pénzügyek2018. júl 17.Növekedés.hu

Egy kezdő vállalkozás vezetőjének számos akadályt kell jól vennie. A nagy ötlet mellett nem árt, ha van némi pénzügyi tapasztalata és a cége jövőjéről is rendelkezik vízióval. Íme az UniCredit Bank pénzügyi szakértőinek 10 praktikus tanácsa, mely segíthet beindítani egy vállalkozást.

  • Legyen elképzelése, honnan juthat tőkéhez!

A vállalkozást saját tőkéből vagy családi, baráti hitelből is el lehet indítani, de fel kell készülnie arra, hogy szükség lehet utánpótlásra. Jobb előre tudni, kitől juthat majd forgótőkéhez: angyal- vagy kockázati tőkebefektetőtől, közösségi finanszírozásból vagy banki hitelből? Legyen finanszírozási stratégiája már a kezdetektől!
  • Az angyalbefektető nem ördögtől való

Az angyalbefektetővel (kezdő vállalkozókra szakosodott tehetős tőkéssel) kapcsolatos legerősebb ellenérv, hogy beleszólhat az üzletmenetbe, a fejlesztésbe. A befektetőt nem a szakmai kérdések érdeklik, hanem a nyereségesség. Mivel ő a saját pénzét és cégtulajdon-részesedését kockáztatja és akár el is bukhatja, ezért minden eszközzel  költséghatékonyabb megoldások felé fogja terelni a céget.
  • Legyen üzleti terve!

Ne csak fejben, papíron is. Érdemes piaci elemzést végezni, mert segítségével tisztábban látja vállalkozása jövőjét és megtérülését. Ha pedig banki hitelhez folyamodik, akkor a bank csak átgondolt üzleti terv birtokában tud megfelelő hitelajánlatot tenni. Az üzleti terv nem bonyolult, de egy kockás lapra lefirkált számsor nem elegendő.
  • Merjen bankolni!

Szükséges rosszként tekint a bankokra? Egy vállalkozást komolyabb tőke nélkül is fel lehet virágoztatni, mégis, egy bizonyos méretnél, vagy szélesebb piacra való nyitásnál lehet, hogy épp a bank által nyújtott okos külső finanszírozás lesz az, aminek segítségével merhet majd nagyobbat álmodni.
  • Válasszon olyan banki tanácsadót, aki pontosan érti terveit!

Sok múlik a tanácsadóval való személyes kapcsolatán, mert értékes tanácsai mellett ő az az ember, aki mentorként képviselni tudja érdekeit a banknál. Ráadásul az ő szakmai véleménye és hite a cégben hozzájárulhat a pozitív finanszírozói döntéshez. Nem fog hitelt a cégre erőszakolni, sőt, talán épp ő lesz, aki rávilágít a valóságra a fedezeteket illetően, és meghúzza a gyeplőt.
  • A banknak is érdeke, hogy az Ön cége jól menjen!

A banknak nem célja a fedezet elbirtoklása, ellenkezőleg: minden eszközzel a vállalkozás pénzügyeinek erősítésén dolgozik. Sokkal többre megy egy stabilan működő vállalkozással, mint egy fedezetként „rajta maradt”, és csak áron alul értékesíthető ingatlannal.
  • Legyen egy víziója, merre akar fejlődni!

Tudjuk, hogy nehéz megjósolni vállalkozása jövőjét, azt, hogy hol tart majd 3 év múlva. Pedig, ha túllát a napi üzletmeneten, a fejlődési lehetőségeit is számba veheti. Így könnyebben jut hitelhez és költséghatékonyabban tud működni.
  • Ha beindul az üzlet, akkor érdemes lehet hitelt felvenni

Hitelért nem csak a vállalkozás elindításakor vagy szorult helyzetben lehet folyamodni. Ha jól megy az üzlet, akkor a hitel segíthet költséghatékonyabbá tenni az üzletmenetet. Miért rendelné a szükséges alapanyagokat ötösével drágán, amikor (hitelre) nagy tételben kedvezményesen  is beszerezheti?
  • Mutassa be a főkönyvét a banknak!

Ha folyamatos kapcsolatban áll a bankjával és évente egyszer bemutatja a cég főkönyvét, a bank ezt értékeli és rendszeres visszacsatolást ad arról, mekkora beruházási vagy folyószámlahitelt kaphat, azaz, hogy a cég mennyire hitelképes. Hitelképességi mutatója pedig beszédes indexértéke annak, hogyan fejlődik a vállalkozása.
  • Legyen pénzügyileg fegyelmezett!

Ma már számos alacsony kamatozású hitel elérhető és ezek segítségével jelentős kapacitásbővítést lehet megvalósítani. De ne feledje, a hitelt a cégének szükséges eszközök beszerzésére, a vállalkozás bővítésére és fejlesztésére érdemes fordítani és kell mellé nagyfokú pénzügyi fegyelmezettség, hiszen meggondolatlan döntésekkel a saját vállalkozását viszi a vásárra.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.