100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak

Pénzügyek2019. feb 26.Növekedés.hu

Az összes amerikai háztartás vagyonának közel 20 százaléka az ország lakosságának leggazdagabb 0,1 százaléka kezében összpontosul. Az amerikai ultragazdagok ekkora mértékű vagyonnal utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt rendelkeztek.

Az Egyesült Államokban a vagyoni koncentráció olyan szintet ért el, mint ami utoljára az 1920-as években jellemezte az országot – derül ki abból a tanulmányból, amit Gabriel Zucman, a kaliforniai Berkeley Egyetem közgazdászprofesszora készített.

A MarketWatch által ismertetett tanulmány szerint

1929-ben – mielőtt még a Wall Street összeomlása elindította a nagy gazdasági világválságot – az USA lakosságának leggazdagabb 0,1 százaléka az összes amerikai háztartás vagyonának közel 25 százalékával rendelkezett.

Ez az arány az 1930-as évek elején visszazuhant, majd további csökkenések révén az 1970-es évek végén már 10 százalék alá süllyedt. A ráta aztán az 1980-as évek elejétől ismét növekedni kezdett,

jelenleg pedig megközelíti a 20 százalékot, ami az 1920-as évek vége óta a legmagasabb aránynak számít.

A tanulmány kiemelte, hogy az offshore vagyonkezelési iparág 1980-as évek eleji kialakulása óta a vagyon bizonyos formáit, nevezetesen a pénzügyi portfoliókat, ma már nehezebb felmérni.

Jesse Colombo, Real Investment Advice elemzője a tanulmányra reagáló blogbejegyzésében a részvény- és kötvényárak terén kialakult fenntarthatatlan buborékok következményeként magyarázta a növekvő amerikai vagyoni egyenlőtlenséget.

Számos kutatás mutatta ki, hogy Kínában és Oroszágban is jelentős vagyoni koncentráció alakult ki az elmúlt évtizedekben. Továbbá ez a jelenség Franciaországban és az Egyesült Királyságban is megfigyelhető, igaz, ott mérsékeltebb szinten.

 

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.