20,5 százalékkal nőtt októberben az építőipari termelés

Pénzügyek2019. dec 13.KSH

2019 októberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 20,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a szeptemberihez mérten 3,2 százalékkal nőtt.

2019 októberében mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké éves összevetésben 18,8, az egyéb építményeké 22,3 százalékkal. Az épületek esetében lakó-, kulturális és ipari épületek építése, az egyéb építményeknél út- és vasútfejlesztési munkák eredményezték a növekedést.

A megkötött új szerződések volumene 2,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 2,8 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,5 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 10,1 százalékkal elmaradt a 2018. október végitől.

Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 40,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 21,7 százalékkal csökkent.

Az év első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva az építőipari termelés 27,0 százalékkal emelkedett.