A Buda-Cash-ügy – Mi lesz a bűnösökkel?

Pénzügyek2018. okt 4.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Ma ismét tárgyalja a Fővárosi Törvényszék a Buda-Cash-ügyet, most a perbeszéd várható. Három és fél éve robbant a bomba, a brókerbotrányok a Buda-Cash Brókerház Zrt. esetével indultak. Ez volt az első, de mégis alighanem ez lesz az utolsó lezárható ügy, hiszen valamennyi brókerbalhé közül a Buda-Cash esete a legkuszább. A felszámoló nemzetközi perek segítségével igyekszik visszaszerezni az ügyfélvagyont, a büntetőügyet pedig elölről kellett kezdeni.

Sajnos az elmúlt években bőven kijutott a brókerbotrányokból Magyarországnak. A klasszikus nagy esetek, a Buda-Cash, a Hungária és a Quaestor ügy mellett a közvélemény így aposztrofálja a korábbi Kulcsár-ügyet, vagy a közönséges csalásra emlékeztető „Bróker Marcsika” történetet, illetve sok más kisebb jogosulatlan betétgyűjtést, pénzügyi tevékenységet, szélhámosságot. Tanácstalan emberek állnak sorba pénzükért a Buda-Cash érdekeltséghez tartozó Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókjánál 2015-ben MTI Fotó: Vajda János

A legrejtélyesebb eset

Eltérő súlyú és eltérő jellegű ügyek, de talán valamennyi ügy közül a Buda-Cash maradt a mai napig a legrejtélyesebb, ahol a közvélemény nem érti, hogy miként maradhatott fent a cég jó 17 évig azután, hogy már az 1998-as orosz válság idején megroggyant, és a 2007-2008-as krízis után már folyamatossá vált a tűzoltás. Ráadásul az is gondot okoz, hogy hosszabb kifutású nemzetközi perek is zajlanak az ügyfelek pénzének visszaszerzése érdekében.

A felelősök

Minden brókerbalhénak vannak személyes felelősei is. A Buda-Cash esetében a sajtó folyamatosan találgatta, hogy miként lehetett éveken át megtéveszteni az ügyfeleket és a hatóságokat, hány ember tudhatott erről, miként alakulhattak ki párhuzamos „valóságok”. Végül a felső vezetésből öt ember (hivatalosan V. Péter és társai) ellen indult meg a büntetőeljárás. Előbb 2016-ban, amit aztán 2017-ben gyakorlatilag elölről kellett kezdeni. Az ügyészség szerint 120 milliárd forint összeget érintő, bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett csalás és sikkasztás történt. Jelenleg a per vádlottjai otthon tartózkodnak, nem helyezték őket előzetes letartóztatásba. 

Hét év a sötétben

A vád szerint 2007. április 16. és 2014. május 28. között az öt elkövető több tíz milliárd forint értékű ügyfélvagyont a sajátjaként kezelt. De vajon ez miért nem derült ki? A rafinált elkövetők ennyi pénzt természetesen nem tudtak volna büntetlenül lenyúlni a Buda-Cash ügyfelektől, de előre menekültek. Ezzel egyfelől időt nyertek, másfelől csak tetézték a bajt. Már egyértelmű volt, hogy a felhalmozott hiányt nem lesz esélyük visszapótolni, a lyukakat betömködni, ám elkezdtek takarékszövetkezeteket vásárolni.

Megkívánták a betéteket

Némileg leegyszerűsítve azért lettek banktulajdonosok, hogy a betétesek pénzét is felhasználják üzelmeikhez. Egy nemrég megjelent MNB-végzés szerint például az is gyanítható, hogy a Buda-Cash ügyfelek szabad pénzeszközeit kezelő alapkezelő is szabálytalanságokat követett el. Ezért büntetést is kapott, míg a sajtó arról írt, hogy az alapkezelő gyakorlatilag a BC-ügyfelek szabad likviditását ezekbe a BC-s takarékszövetkezetekbe (később kisbankokba) küldte át.

Kaptak is, várnak is

Az ügyfelek helyzete azért nem könnyű, mert bár sokan már visszakapták az értékeik egy részét, de voltak olyan nemzetközi partnerei is a Buda-Cashnek, például a dán Saxo, vagy az amerikai Pershing, amelyek maguk is károsultak, vagyis követeléseik vannak a Buda-Cashhel szemben,. Így ők nem adják vissza a Buda-Cash, vagyis végső soron az ügyfelek pénzét, hiszen egyfajta jogértelmezés szerint az jár nekik, míg szegény ártatlan ügyfelek azt hangsúlyozzák, hogy az az ő pénzük, az nem a Buda-Cashé volt. A helyzet tisztázása érdekében, az ügyfelek védelmében a felszámoló PSFN nemzetközi peres eljárásokat kezdeményezett, amelyek ugyan eddig nem állnak rosszul, de még a bírósági döntések vagy nem születtek meg, vagy nem jogerősek. Így voltaképpen nem csak azt nem lehet tudni, hogy mit fognak kapni az elkövetők, de azt sem, hogy mekkora kárt okoztak a magánügyfeleknek (nyilván, ha a külföldiek visszaküldik a pénzt, akkor egy kicsit kevesebbet).

Az alkohol

A felelősségek megállapítása nem lesz könnyű, több év, többféle vezetés is ügyködött ebben a csalárd mechanizmusban. Az az egészen morbid védekezés azonban sajtóhírek szerint már megbukott, amelyben egy emblematikus Buda-Cash vezető azzal hárította volna el a felelősségét, hogy 2007 és 2014 között súlyos alkoholista volt, ennyire részegen ő képtelen volt a cég vezetésre és az utasításadásra.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.