A jövedelem helyett a vagyont adóztatná a világ egyik leggazdagabb embere

Pénzügyek2019. feb 21.Növekedés.hu

Bill Gates szerint a leggazdagabbaknak nem a rendszeres jövedelme sok, hanem a vagyonuk nagy.

A Microsoft alapító-tulajdonosa a Verge-nek adott interjújában elmondta: helyesnek tartja, hogy az amerikai szupergazdagokra „progresszívabb” adó vonatkozzon, vagyis, hogy emelkedjen az adóterhelésük. Szerinte azonban a jövedelemadó legmagasabb kulcsának emelése helyett a vagyonok megadóztatására kellene helyezni a hangsúlyt, mivel a szupergazdagok vagyona inkább eszközökhöz kötődik, és nem a rendszeres jövedelmükben jelentkezik.

Mint ismert, Alexandria Ocasio-Cortez, az amerikai képviselőház demokrata tagja azt javasolja, hogy a 10 millió dollár feletti éves jövedelemmel rendelkezők esetében a személyi jövedelemadó kulcsa emelkedjen 70 százalékra. Jelenleg 37 százalék a legmagasabb személyijövedelemadó-kulcs.

Közel 100 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a világ második leggazdagabb emberének számító Gates szerint az adóbevételek növelésénél nem a jövedelmek adóztatására kellene fókuszálni, mivel szupergazdag emberek esetében a tényleges jövedelmük csupán „kerekítési hibának” számít a vagyonuk méretéhez képest.

Nekik nincs jelentős jövedelmük, hanem részvényeiket és egyéb eszközeiket adják el, hogy növeljék készpénzállományukat, ezt pedig nem úgy adóztatják, mint a jövedelmeket

– mondta. Szerinte ezért az adóbevételek növelése szempontjából megfelelőbb lenne az általános vagyonadóra vagy ingatlanadóra összpontosítani.

Gates nézetéhez közelebb áll egy másik amerikai törvényhozó, Elizabeth Warren szenátor javaslata, amely az 50 millió dollárnál nagyobb értékű vagyonnal bíró háztartások megadóztatására fókuszálna.

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.