A kockázatos elképzeléseknek tőkebevonásnál is megvan az áruk

Pénzügyek2019. ápr 15.Növekedés.hu

Egy jó időben és jó ütemben végrehajtott fejlesztés felvirágoztathatja a vállalkozást, az elmaradt fejlesztés viszont akár a vállalkozás ellehetetlenüléséhez is vezethet. Egy adott beruházás azonban nem, vagy csak hosszú évek alatt valósítható meg tőkebevonás nélkül. Érdemes tehát sorra venni a lehetőségeket.

A gyarapodó vállalkozások maguk is ki tudják termelni a beruházásaikhoz szükséges tőkét, sok esetben azonban a nagyobb volumenű fejlesztésekhez ennél jóval nagyobb összeg kell. A tulajdonosok saját vagyonának bevonása a vállalkozás első éveiben jellemző, amikor kisebb összegek is sokat jelentenek. Később ez már általában nem járható út, hiszen egy nagyobb árbevételű társaságnak nagyobb összegre van szüksége, amelyet általában már nem tud előteremteni a tulajdonos maga.

Tőkebevonás

A tőkebevonás származhat hitelfelvételből, kötvénykibocsátásból, kockázati tőkebefektetőtől vagy akár tőzsdei kibocsátásból is. Hogy ki melyiket választja, nagymértékben függ a vállalkozás helyzetétől, a fejlesztés, azaz a tőkefelhasználás mibenlététől és a várható megtérüléstől. A felsoroltak közül a hitelfelvétel tűnik a legegyszerűbbnek és leggyorsabbnak. A kötvénykibocsátás felfogható egyfajta hitelnek, csak itt nem a bank, hanem a kötvénytulajdonosok hiteleznek, ráadásul – mint a befektető bevonása, illetve a tőzsdei kibocsátás esetében – kockázatosabb elképzelések megvalósítására is ez jelenthet megoldást.

Utóbbinak azonban minden esetben ára van. Ha a vállalkozás a kötvénykibocsátást választja, költségesebb a tőkebevonás, hiszen a kötvényvásárlók csak egy banki hitel kamatánál magasabb hozam mellett vállalják a finanszírozás kockázatát. Még nehezebb döntés lehet egy kockázati tőkebefektető bevonása, hiszen ő – ellentétben a hitelező bankkal vagy egy esetleges kötvénytulajdonossal – tulajdonrészt is kap a társaságban, ami akár azt is jelentheti, hogy az alapító tulajdonosnak be kell vonnia a döntésekbe a befektetőt. Sok cégtulajdonos számára viszont ez nehezen vagy egyáltalán nem tolerálható. A tőzsdei kibocsátás szintén jelentős kötöttségekkel jár, hiszen a cégnek kötelezettséget kell vállalnia a bevont tőke felhasználásáért és erről rendszeresen be is kell számolnia.

Hitelfelvétel

A vállalkozók nagy része számára ezek olyan követelmények, amelyekre nem szívesen bólintanak rá. Számukra a hitelfelvétel lehet a legolcsóbb és legkisebb lemondással járó megoldás; a kamatait törleszteni kell, ám a keletkező profiton nem kell osztozni. Az ügyintézés menete is jóval egyszerűbb, hiszen csak a hitelbírálaton, kibocsátási procedúrán kell túljutni. A hitel esetében nem kell azzal sem számolni, hogy a bank az utolsó pillanatban meggondolja magát és az a veszély sem fenyeget, hogy csak a kért összeg töredékét kapja meg a vállalkozás.

Az OTP Business által kínált vállalkozói hitelek rugalmasan igazodnak a vállalkozások igényeihez: egyes hiteltípusokat például olyan vállalkozások is felvehetik, amelyek még nem rendelkeznek ingatlannal vagy egyéb tárgyi fedezettel.

Növekedési Kötvényprogram

A kötvénykibocsátás esetében komoly változás várható még idén: a Magyar Nemzeti Bank ugyanis jelentős, 300 milliárd forint értékű kötvényvásárlási programot indít. Ez várhatóan azt jelenti, hogy az MNB 2019 júliusától 3-10 éves lejáratú vállalati kötvények vásárlásával kívánja növelni a vállalati kötvénypiac likviditását. A Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében jó minősítéssel rendelkező, nem pénzügyi vállalatok kötvényeit fogja vásárolni a jegybank, emellett lehetőség nyílik vállalatokkal szemben fennálló hitelkövetelések fedezete mellett kibocsátott értékpapírok vásárlására is.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.