A SoftBank és tíz társa: 2018 legizgalmasabb tőzsdei bevezetései

Egyéb2018. jan. 28.Növekedés.hu

Óriási részvénykibocsátások várhatóak 2018-ban, japán, kínai, európai, de főleg amerikai papírok, és ha megvalósul a régóta várt csoda, még akár a szaúdi állami olajcég is felbukkanhat a parketten. A 2018-ban várható nagyszabású tőzsdei tranzakciók élére kívánkozik a japán SoftBank mintegy 18 milliárd dolláros várható tranzakciója. Neve alapján ez egy banknak tűnik, pedig nem az, hanem sokkal inkább egy távközlési vállalat, amely a bevezetést arra is szeretné felhasználni, hogy szélesítse a portfólióját, és egyre inkább általános technológiai vállalattá váljon. 2 ezer milliárd jen - japán pénzben ilyen szép kerek összeg lesz az, amit a 30 százaléknyi papír piacra dobásától várnak a cég vezetői (egy dollár jellemzően 108-109 jen).

Mindent visz

A hetvenezer főt alkalmazó óriásvállalat ma már a világ hatvan legnagyobb cége között van, de akkor miért nem ismerjük jobban a nevét? Leginkább azért nem, mert itthon ez a márkanév nem használatos, Japánban azonban az (SoftBank Mobile), de a csoport életében még ez sem annyira érdekes. Hanem sokkal inkább a csoport egyéb érdekeltségei, korábban ugyanis a japán holding megvette például
  • a Vodafone-t Japánban,
  • övé az amerikai Sprint Corporation többsége,
  • a kínai Alibaba harmada,
  • a japán Yahoo fele,
  • illetve még egy csomó kisebb-nagyobb távközlési és internetes érdekeltség szerte a világon.

Szerény a nagyfőnök

A cég japán születésű, de iskoláit az Egyesült Államokban végző emblematikus és különc alapítója, Masayoshi Son 23 milliárd dolláros vagyonával ma már nem csak Japánban toronymagasan a legvagyonosabb, de a világ leggazdagabb embereinek is az egyike. Bőszen jótékonykodik, illetve sokat költ egyik kedvenc iparágára, a napenergiára is, de a cégében nagyon szigorúan fogja a gyeplőt. Szerénységére jellemző, hogy a vállalat központja nem is a saját ingatlana, ráadásul az épületet megosztja egy luxusszállodával is, ami azért elég ritka a világ top 100-as vállalatai között.

Március-május közt figyeljen

A Softbank eladása várhatóan március és május között lesz valamikor, ez tűnik az év legizgalmasabb „biztos” részvény-bevezetésének, vagyis IPO-jának. Az IPO (Initial Public Offering), vagyis a friss tőzsdei részvénybevezetés mindig izgalmas pillanata a börzék életének. Hiszen amennyiben felfokozott várakozás előz meg egy részvénybevezetést, akkor szinte borítékolható, hogy a bevezetés után is áremelkedés várható. Akinek ugyanis nem jutott a kibocsátás során elég papír, az utána már csak a parketten tud vásárolni, és a kibocsátósról lemaradt vevők kereslete jellemzően felhajtja az árakat

Jönnek a szaúdiak?

Az előbb a SoftBankról azt írtuk, hogy ez tűnik az év legizgalmasabb biztos bevezetésének, ez azért fontos kitétel, mert a Saudi Aramco esetleges bevezetése még izgalmasabb lenne, csak még mindig nem biztos. A szaúdi állami olajcég kapcsán, bár a szaúdiak eltökéltek, még mindig nagyon sok a bizonytalanság, de ha lesz ilyen tranzakció, az még a Softbanknál is nagyobb deal lehet.

Kína mindig pezseg

Több neves kínai informatikai vállalkozás tőzsdére lépése is várható 2018-ban, ám az még, részben politikai kérdés, hogy a kínaiak miként időzítenek. A Zuora egy vállalati informatikával foglalkozó cég, még csak nem is a legnagyobbak közül, de mivel 2017-ben ez a társaság folyamatosan azt kommunikálta, hogy 2018 már biztosan a tőzsde éve lesz, talán őt illik a legkomolyabban venni.

Felhő és unikornis

Ma már mindenki tudja, hogy mi az a felhőszolgáltatás, vagyis miként adnak szoftvert, akár hardvert, vagy tárhelyet a cégek a felhőben, vagyis a neten valahol. Azonban a „cloud” mellett, elsősorban az amerikai tőzsdéken még egy fogalmat érdemes megtanulni, ez pedig az unikornis. Így hívják azokat a társaságokat, elsősorban informatikai óriáscégeket, amelyek még nem léptek be a tőzsde világába, de mindenki biztos benne, hogy előbb, vagy utóbb meglépik ezt. Az amerikai felhőcégek közül a Dropbox a legnagyobb unikornis a felhőből. (Hasonló két felhőből érkező tőzsdevárományos az Apttus és az Acquia).

Dropbox

Ha lesz Dropbox-eladás, akkor az 10 milliárd dolláros méretű lesz, és és részt vesz majd benne együtt a két nagy óriás, a JP Morgan és a Goldman Sachs. A tőzsdei kibocsátásoknál van olyan méret, amelyet még a legnagyobbak sem szívesen csinálnak meg egyedül. A világ legtrendibb cégeinek fejlődéséről sokat elárul, hogy a felhőben fájlokat tároló Dropbox tíz éve, 2008-ban vezette be első termékét, és azóta nőtt akkorára, hogy az egész konzervatív pénzügyi világ hatalmas várakozással tekint a kibocsátásra.

És még öten

Végül immár tényleg csak felsorolásszerűen, az elemzőházak várakozásai szerint még az idén tőzsdére kerülhet
  • a brazil PagSeguro fizetési cég (ő biztosan, mert már folyamatban van a tranzakció)
  • a Pinterest közösségi képmegosztó vállalat, amelymég a Dropboxnál is fiatalabb, hiszen még csak hét éves a szolgáltatás.
  • Az amerikai Barkbox, amelyik azt vállalja, hogy 20 dollár, vagy afeletti havi díjért havonta egyszer meglepetéscsomaggal lepi meg a házikedvenc kutyust-cicát,
  • a német Siemens-csoport egészségügyi cége
  • illetve az Avast vírusirtó.