A tőzsde Spanyolországban tartaná Katalóniát

Pénzügyek2017. nov 3.Növekedés.hu

A madridi tőzsde minden apró Katalóniával kapcsolatos hírre gyorsan reagál, és az elmúlt hónapok eseményeinek tükrében, teljesen egyértelmű, hogy a tőkepiac a status quo, vagyis az egységes Spanyolország híve. Érdekes követni, ahogyan az IBEX 35, vagyis a spanyol tőzsdeindex az elmúlt hetekben egyáltalán nem a szokásos útját járta, vagyis a nagy európai tőzsdeindexekkel azonos irányba mozgott, hanem mindig arra reagált, hogy milyen hírek jönnek Barcelonából. Amikor korábban egyszer már arra számítottak a politikai elemzők, hogy Katalónia kikiáltja a függetlenségét, de az elmaradt, akkor az IBEX 35 kilőtt felfelé. Amikor aztán mégis kikiáltották a katalánok a függetlenségüket, az index zuhant. Legújabban pedig az okozott megnyugvást és szárnyalást, hogy Carles Puigdemont katalán elnök Brüsszelbe menekült és a spanyol kormány által kihirdetett időközi választásokon az előrejelzések szerint megerősödtek az egységpártiak és meggyengültek a szeparatisták. A gazdaság és a tőzsde általában is szeretik a nyugalmat és a folytonosságot, de most azért is különösen egyértelmű a tőzsde voksa, mert a katalán elszakadási kísérletek kifejezetten bankellenes vonalat vettek, ezért több bank is elköltözni kényszerült Barcelonából. Amikor a kiválás esélye csökken, rendre ezek a részvények, így a Banco de Sabadell, illetve a CaixaBank árfolyamai ugranak meg a legjobban. A részvénypiacokhoz hasonlóan reagáltak a kötvénypiacok is.  Puigdemont nagy futása után a 10 éves spanyol kötvény hozam 10 bázisponttal, 1,48 százalékra csökkent, ami a kötvénypiacon az optimizmus jele.  

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.