Aranypiac: a baj az, hogy nincsen semmi baj!

Egyéb2017. nov. 11.Növekedés.hu

Mélyrepülésben van az arany unciánkénti jegyzése. Az unalmassá, illetve ereszkedővé váló piac fő problémája nagyon leegyszerűsítve, hogy a befektetők most éppen nyugodtak. A klasszikus menekülő befektetések pedig akkor vonzóak, amikor a befektetők valamitől megijednek. Ha akarom piros, ha akarom fekete. Sem az idei év, de különösen a 2016 eleji mélyponthoz viszonyított 22 hónap nem hozott rossz eredményeket az aranypiacon. Ugyanakkor mégis nagyon messze van a csúcsától az arany jegyzése, amely összességében már négy éve ereszkedik. A jelenlegi 1300 dollár / uncia alatti szint történelmi perspektívában akár magas árnak is tűnhetne, csak éppen kit érdekel a régmúlt. És, 2013 előtt volt egy röpke negyedszázados áremelkedés, így az elkényeztetett befektetők már megbarátkozhattak az 1600-1700 dolláros árszintekkel. Innen nézve már nem olyan szexi a mai szint, főleg, ha visszaemlékezünk arra, hogy a csúcsok idején a neves befektetési szakemberek már 2-3000 dolláros árat vizionáltak. Nem így alakult.

Senki sem menekül

Az arany, hasonlóképpen a német államkötvényhez, vagy a svájci frankhoz, amolyan menekülő instrumentum. Akkor drágul, amikor a többi eszközzel baj van. Vagyis, amikor máshonnan iszkolnak a befektetők. De most éppen nem nagyon menekülnek sehonnan. A baj az, hogy nincsen sehol baj. Biztosan rengetegen vitatkoznának ezzel a kijelentéssel, de ha a globális képet nézzük, akkor
  1. Észak-Korea és az Egyesült Államok már-már nukleáris háborúval fenyegető viszonya éppen egy kicsit enyhült, legalábbis új rossz hírek nem annyira érkeztek.
  2. A Brexit-tárgyalások ugyan semmit sem fejlődtek, de ezt a témát mindenki megunta.
  3. Nem fenyeget a globális kereskedelem visszaesése, Donald Trump Kínában tárgyalt.
  4. Európa csendes, újra csendes, Katalónia marad, nincs forradalmi hangulat, a piacok jól teljesítenek.
  5. A Közel-Kelet mindig puskaporos hordó marad, de Szíriából most kevesebb háborús hír érkezik, az Iszlám Államnak odapörkölt a világ, szegény kurdok önállósodási törekvései pedig nem igazán hatják meg a világot.

A dollár sem hatott

Az aranyon így senki és semmi nem segített. Pedig ha a történelmi tapasztalatokra hagyatkozunk, emelkedhettek volna a jegyzések. A gyenge dollár hagyományosan emelni szokta az árakat, és a dollár gyenge. A dráguló olaj is feljebb szokta tolni az aranyjegyzések, az olaj pedig drágul, de ezek sem támogatták a hosszt.

Hiába az esküvők

És ami talán a legfurcsább. Még a fizikai arany iránt kimagasló kereslettel jelentkező országok vásárlásai sem segítettek. Pedig a legnagyobb felhasználók, India, Kína, az arab világ ékszercélú felhasználása is folyamatosan emelkedik, amit az érintett országok növekvő jóléte és szélesedő középrétege is támogatott. Ám hiába a fizikai arany növekvő kereslete, de a befektetési aranyvásárlások visszaesését ez sem tudta ellensúlyozni. Kicsit olyan ez, mintha idén nem hatott volna még a „szerelem monszun idején” sem. Az indiai esküvői szezon, vagyis a szeptember elejétől induló pár hetes időszakban mindig drágulni szokott az arany, hiszen 14-17 millió esküvőt rendeznek Indiában, és a fő nászajándék az arany. Hát, most ez sem segített.