Átadták a Lámfalussy- és a Popovics-díjakat

Pénzügyek2019. feb 5.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Átadásra kerültek a Magyar Nemzeti Bank által alapított díjak: a Lámfalussy-díj célja, hogy elismerje azon nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket, amelyek befolyással vannak a nemzetközi monetáris politikára, míg az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díj-jal a kiemelkedő szakmai munkát nyújtó hazai és külföldi közgazdászokat díjazza a jegybank.

Az MNB szakmai bizottságának javaslata alapján az Euro „atyjának” nevét viselő díjat idén Yves Mersch, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatóságának tagja, a Banque Centrale du Luxembourg korábbi elnöke kapta. A francia becsületrend lovagja, a University of Luxembourg tiszteletbeli professzora olyan nemzet-közi szervezetek kormányzási munkájában képviselte hazáját, mint az IMF, a Világbank-csoport, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Beruházási Bank (EIB), valamint a magánszektorban tevékenykedő vállalatokon belül a banki, biztosítási, telekommunikációs, és a műholdtechnológia terüle-tén. A luxemburgi pénzügyminiszter személyes képviselőjeként részt vállalt a Maastrichti Szerződés megal-kotásában, és 1998-as megalakulása óta tagja az EKB Általános Tanácsának, valamint Ő az EKB Kormányzó-tanácsának is legrégebb óta hivatalban lévő tagja. 2015-től tagja a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) által alapított Központi Bankok Kormányzói Csoportjának.

A Popovics-díjat Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára vehette át.

Novák Katalin 2014 óta tölti be államtitkári pozícióját, ahol három gyermek édes-anyjaként elkötelezetten képviseli a magyar családok, a fiatalok és idősek ügyét.

Munkásságáért számos elismerésben részesült: 2018-ban a Nagycsaládosok Országos Egyesületének legmagasabb elismerésével, a NOE-díjjal, valamint a családok érdekében végzett munkásságáért a Magyar Család- és Nővédelmi Tudo-mányos Társaság Pro Familie Hungariae díjával tüntették ki. 2017-ben a Magyar Bölcsődék Egyesülete Akócsi Ágnes díjban részesítette. 2016-ban “Luchador por la Familia” („Családokért küzdők”) díjat kapott Katalóniában és „Familia et Veritas” („Család és Igazság”) díjat Georgiában. 2014-ben a francia Képviselő-ház emlékplakettetjét, 2017-ben a Francia Nemzetgyűlés emlékérmét kapta, a Francia Köztársaság Becsü-letrendje lovagi fokozatával tüntették ki. Az MNB a díjjal a gyermekvállalás ösztönzését szolgáló kormány-zati intézkedések megalkotásáért végzett áldozatos munkáját ismeri el.

A díjátadó gálaestet a mai napon az immáron hatodik alkalommal megrendezett Lámfalussy Lectures szak-mai konferencia követi, aminek idei központi témája a következő évtizedben várható európai és ázsiai fel-zárkózás. A fennálló kulturális és fejlettségbeli különbségek ellenére a felzárkózási stratégiák között szá-mos hasonlóság is felfedezhető, a konferencia pedig jó alkalmat teremt arra, hogy a meghívott szakértők megvitassák ezeket. A több jegybankelnök részvételével zajló konferencia egyik célja, hogy feltérképezze a lehetőségeket a tartósan fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtésére nyugaton és keleten egy-aránt.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.