Az új EU-tagok közül Szlovákia bocsátott ki először 50 éves kötvényt  

Pénzügyek2018. jún 22.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A közép-és kelet európai új EU-tagállamok közül Szlovákia az bocsátott ki először 50 éves futamidejű szuverén kötvényt, jelentette be Peter Kazimir pénzügyminiszter. Az 500 millió euró értékű, évi 2,25 százalékos kamatot fizető kibocsátást a TASR hírügynökség jelentése szerint komoly befektetői érdeklődés kísérte: a kereslet háromszorosan haladta meg a felkínált összeget. Peter Kazimir pénzügyminiszter a tranzakció kapcsán kijelentette: „Szlovákia átütő pénzpiaci sikert ért el az 50 éves futamidejű szuverén kötvény kibocsátásával. Ilyen lépés történelmünk során először fordult elő; Európában csupán öt ország, közöttük Franciaország és Írország rendelkezik hasonló értékpapírral” mondta a pénzügyminiszter és hozzátette: Szlovákia kedden tíz éves futamidejű, évi 1 százalékos kamatozású kötvényeket is kibocsátott, 1 millió euró értékben. Az ország Adósság-és Likviditás Kezelő Ügynöksége (ARDAL) vezetője, Daniel Bytcanek véleménye szerint Szlovákia a pénzügyi piacok kedvező helyzetét kihasználva élt az 50 éves kötvény kibocsátásának lehetőségével. „A kibocsátott összeget nagyon gyorsan, néhány órán belül eladtuk. A kialakult kamatszint évi 2,25 százalék, ami messze alacsonyabb, mint teljes adósság-állományunk átlaga” mondta az ARDAL vezetője és hozzátette: mostantól Európa-szerte ez a szlovák kibocsátás lesz a hasonló kötvény-műveletek mércéje.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.