Bankpiac: most még szól a zene, de holnap jön a fejfájás

Pénzügyek2018. nov 30.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Nagyon jól megy a bankoknak. Ömlik hozzájuk az olcsó forrás, könnyű hitelt kihelyezniük, és még az amúgy éles verseny ellenére is elég jól tudnak keresni. De mi az oka a nagy kaszálásnak, és miért borítékolható, hogy mindennek meglesz a böjtje is? Aki megnézi a bankok 2018-as időszaki, féléves, háromnegyedéves jelentéseit, azt láthatja, hogy valami egészen döbbenetes mértékben jól megy a bankoknak. Több vezető magyar banknál (OTP, Erste, K&H) is meg lehet nézni, hogy a riportok áldott állapotról tudósítanak, vagyis egyszerre

  • magasak a nyereségek (a piacvezető OTP éves szinten már akár az egymilliárd eurós nyereséget is elérheti),
  • két számjegyű mértékben nőnek a betétállományok,
  • bőven két számjegyű ütemben duzzadnak a hitelállományok is és a bázishoz képest sokan megduplázzák az új kihelyezéseiket a lakossági, a vállalati és a projekt (vagyis elsősorban ingatlan-finanszírozási) hiteleknél is
  • és nagymértékben apad a nem-teljesítő hitelek aránya is, 8-10 százalékról egészen 4-5 százalékig.

Most nagyon pörög a buli

Addig kell táncolni, ameddig szól a zene, hajrá, mindent bele, nyomjuk az üzleteket, ami csak a csövön kifér – ez lehet ilyenkor az egyik mentalitás. De a legvadabb bulikon is akad mindig egy-két józanabb, előrelátóbb partiarc. Ők azok, akik ugyan nagyot mulatnak, de a múlt tapasztalataiból okulnak is, és például éjfél után már tudatosan áttérnek a vízivásra. Magán a bulin sokszor kinevetik az ilyen „hang” arcokat, de másnap már mégis őket irigyelik azok, akinek nagyon fáj a fejük. Ha megnézzük a bankok aktuális működési környezetét, azt fogjuk látni, hogy vannak olyan tényezők, amelyek prociklikusak, vagyis a jó számokat még szebbé teszik, és éppen ezért az okos bankár már most gondol a jövőre is. Miközben természetesen vannak olyan külső hatások is, amelyek akár hosszabb távon is ennyire kedvezőek maradhatnak. A bankok jó teljesítményének rengeteg összetevője van, de aktuálisan négyet mindenképpen ki kell emelni, ez pedig az ingatlanárak növekedése, az alacsony kamatszint, a korábbi sok nehézség kialakította óvatosság, illetve végül a magyar gazdaság növekedése. Ami alapvetően mindennek az alfája és omegája.

1. Ingatlanboom

Mindezek a tényezők természetesen egymástól sem függetlenek. Csak egyetlen példával, a hazai ingatlanpiac nem mehetne ilyen jól, ha a másik három említett tényező ne kedvezne neki.
  • Mivel korábban válság volt, elmaradtak a lakásvásárlások és építések, ez nagyban segíti a mai piacot.
  • Mivel a gazdaság nő, többen tudnak drágábban ingatlant venni.
  • És mivel a kamatszint alacsony, kedvgező hitel is akad a lakásvásárlásokhoz.
De valójában banki szempontból nem is a sok új hitel a legnagyobb áldása az erős ingatlanpiacnak. Hanem az NPL-ráták csökkenése. Az NPL, vagyis a nem-teljesítő hitelek aránya ugyanis azért csökken az ingatlanárak emelkedésénél, mert egyszerűen több fedezet van a hitelek mögött, az adós inkább fizet, de véletélenül sem kockáztatja, hogy elárverezzék a fedezetül adott ingatlant. Hiszen más az, ha egy 30 milliós ingatlant veszítene el valaki a 40 milliós hitele miatt, ezen senki sem bánkódik annyira. De, ki az a bolond, aki egy 40 milliós tartozása miatt átengedné a banknak az időközben 60 milliós értékűre dráguló lakását? Soha, semmi nem javítja meg úgy a lakosság fizetési, törlesztési hajlandóságát, mint amikor a fedezet többet ér. Hát, ezért csökken most éppen a rossz hitelek aránya 8 százalékról, 4 százalékra a nagy bankoknál.

2. Az alacsony kamatszint

Sok tényezőnek van pró és kontra hatása. Ilyen az aktuális kamatszint is. Ha alacsonyabbak a hitelkamatok, vélhetően a bankok kevesebbet keresnek egy hitelen. Viszont, ha alacsonyabbak a hitelkamatok, sokkal többen mernek eladósodni. Ez azonban a legnagyobb kockázat. Gondoljunk csak bele, hogy a 2-3 százalékos kamatszint mellett nagyon sok olyan beruházás is elindul, amely 5-6 százalékos kamat mellett már nem lenne jövedelmező. Vagyis az alacsony kamatszint növeli a hitelfelvételi kedvet és a hitelvisszafizetési képességet. De a bankok nem vakok, már készülnek a nehezebb időkre. A példánknál maradva, érdemes vizet inni és józannak maradni, mert ha a sok kihelyezett hitel hirtelen már nem 2-3, hanem 5-6 százalékos kamatok mellett méretődnek meg, abból nagy baj lehet. Nem véletlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank már jó ideje próbálja a hitelfelvevőket a fix hitelek irányába terelni

3. Régi sebeink

A múlt nehézségei szintén több szempontból segítik a jelenben a bankokat. Csak 10 éve zajlott le a nagy pénzügyi krízis, vagyis még sokan emlékeznek a problémákra. Ennek köszönhetően a bankok talán a mai napig kicsit óvatosabbak az ingatlanprojektek finanszírozásában. Ám a bankok nyereségét nem csak azért segíti a múlt, mert remélhetőleg nem nyelnek be rossz projekteket, hanem azért is, mert korábban viszont beneyeltek. Ilyenkor ugyanis a rossz hiteleken is nyereség keletkezik. Ahogy a sok régi vacak projekt az új, a szerencsésebb környezetben feljavul, úgy rég nem látott adósok tudnak a javuló gazdasági helyzetük miatt törleszteni. Ráadásul, abból a sok céltartalékból (amelyet a várható veszteségekre meg kellett képezni a bankoknál) is fel lehet szabadítani egy kontingenst, amely a jelenben már nyereséget jelent

4. A gazdasági növekedés

Sok szempontot megnéztünk, amelyek felprögetve, amolyan multiplikátor-hatással javítják a bankok eredményét, de azért a bankok eredményessége a legjobban mindig a növekedéstől függ. Ha mindenki bátor, mert gyorsan nő a gazdaság, akkor sok lesz a gazdaságban a fejlesztés, a fogyasztás, mennek a hitelek, jönnek a betétek, nem dőlnek be az elképzelések. Ha ez így igaz, akkor szinte biztosan kijelenthető, hogy vagy most vagyunk a csúcson, vagy fél év múlva leszünk, de most minden hasít. Ennek banki szempontból legfeljebb az a hátulütője, hogy amennyiben ilyen jó üzlet a bankolás, akkor sokan toporognak, mindenki ott akar lenni az asztalnál és az öldöklő verseny lenyomja az árakat, szűkíti a marzsokat.

5. Meddig még?

Ám a nagy kérdés ugyanaz, a fenti pozitív folyamatok meddig tarthatóak? A kamatszint lejjebb már nem megy, de vajon nem fog-e nőni? A magyar lakásárak akár drágulhatnak is, de nem jön-e olyan megtorpanás, például a gazdasági növekedés lassulása miatt, amelyik fordít a trenden? És végezetükl a legfontosabb kérdés, hogyan is állunk a globális és persze a hazai növekedési előrejelzésekkel? Aki szerint örökké szólni fog a muzsika, annak a következő kérdéseken érdemes elgondolkodnia:
  • Begyűrűzik-e Magyarországra több nemzetgazdaság, például az olasz, vagxy a brexit miatt kétes jövőjű brit gazdaság válsága?
  • A kamatemelések és a QE programok bezáródása után nem fog-e hiányozni a likviditás a tőkepiacokról?
  • Mi lesz a feltörekvő országokkal, például Kínával, ha folytatódik, esetleg újabb fokozatba kapcsol a kereskedelmi háború?
Ilyen és hasonló kérdéslistákat persze mindig lehet írni, de most mointha egy kicsit elszaporodtak volna a jogos felvetések és a valós kockázatok. Nem kizárt, hogy azok a bankok fognak a legjobban járni, amelyek már most keresi a kéziféket az autóban, avagy bármennyire is jól esne még egy kör ital, ők már az ásványvizet szürcsölgetik.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.