Beszállnának a banküzletbe a telekom cégek - de mit szólnak ehhez a bankok?

Pénzügyek2017. nov 6.Növekedés.hu

A francia Orange telekom óriás saját bankszolgáltatást indított. Célja, hogy a francia piacon 25 százalékos részesedést érjen el. A telekomszolgáltató egyrészt az okostelefonok elterjedésére épít, másrészt arra kényszerül, hogy alternatív bevételi forrásokat keressen az öldöklő telekompiaci háborúban. Az Orange döntése kihívás elé állítja az online bankokat, hiszen ez az első nagy, ágazaton kívüli szereplő, amely megjelenik ezen a piacon. A telekomszektor többi nagyágyúja kísérleti nyúlként tekint az Orangre-ra, ha sikeres lesz, azon nyomban megindulnak ők is.  Az ötlet egyébként onnan jöhetett, hogy Andé Coisne, a társaság vezérigazgatója volt az, aki korábban az ING és a Credit Agricole francia online bankjait beindította. Az új bank kicsiben kezdi, egyelőre 25 ezer ügyféllel - ez szinte elenyésző a társaság 21 millió mobil-felhasználójához képest. Franciaországban tavaly csaknem 800 millió online bankos tranzakciót hajtottak végre az egy évvel korábbi 580 millió után - derül ki az Európai Központi Bank statisztikájából. Az Ernst & Young tanácsadócég előrejelzése szerint a következő 10 évben az online bankolásra áttérő ügyfelek száma 17 millióra szökhet fel. A telekomcégek terjeszkedését a bankszektorban az EU változó szabályozása is segíti. A jövő évtől ugyanis a banknak az általuk gyűjtött ügyfél-adatokat elérhetővé kell tenniük más társaságok számára is - feltéve, ha ebbe az ügyfelek is beleegyeznek. Ez segíthet az Orange-nak és a mintáját követő többi cégnek abban, hogy leendő ügyfeleiket azonosítsák. A francia cég eddig is végzett már pénzügyi szolgáltatásokat, de önálló banki tevékenységbe még nem kezdett. A pénzügyi szolgáltató ágazat idei árbevételét 400 millió euróra teszik, ennek a fele Afrikából jön. Afrika a mobilbankolás paradicsoma, a felnőtt lakosság nagyjából 12 százalékának van ilyen számlája. Ez globálisan 2 százalékot jelent. A telekom szolgáltatók régóta próbálják ezt a sikert a fejlett piacokon is megvalósítani, eddig azonban jobbára már létező bankokkal kötött partnerségekkel kísérleteztek. Az online bankpiacra való betörés nem elhanyagolható hozadéka lehet az is, hogy javul a szolgáltatók ügyfélmegtartási képessége. Ezt eddig mindenféle “selyemcukorkával” próbálták meg elérni - például ingyen hozzáférést adtak a zenei vagy film streaming cégekhez, vagy exkluzív sportközvetítésekhez.  Sokkal erősebb kötődést hozhat létre viszont ha az ügyfél a cégnél bankol, ráadásul nem kell milliókat kifizetni 2-3 éven belül amúgy is lejáró közvetítési-sugárzási jogokért. Az Orange felhasználói november 2-től azonnali mobilbankszolgáltatást, ingyenes betéti kártyát és a hozzájuk tartozó számlákat kapnak. A kölcsönöket és a biztosításokat várhatóan jövőre kínálják.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.