Csökken a hitelkártyák népszerűsége

Pénzügyek2017. okt 6.Növekedés.hu

A bankkártyás vásárlások hazai terjedését tekintve az idei esztendő biztosan mérföldkőnek számít majd. Erre lehet következtetni abból, ahogyan a második negyedéves adatok alakultak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által a napokban nyilvánosságra hozott friss számok azt mutatják, hogy a hazai kibocsátású plasztik lapokkal lebonyolított vásárlások mennyisége és értéke – egy éves időtartamot tekintve – soha nem nőtt akkora mértékben, mint 2016 és 2017 negyedik és hatodik hónapja között. A második negyedévben 1066 milliárd forint összértékben vásároltak a magyar polgárok, ami közel 152 millió tranzakciót jelentett. Ez a két adat 25, illetve 26 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest: ekkora ugrásra eddig még nem volt példa. Ha átnézzük az MNB által közölt részletesebb adatokat, további érdekességekre bukkanhatunk. Egyértelműen látható például a hitelkártyák népszerűségének visszaesése a folyószámlákon lévő fedezetet használó úgynevezett betéti kártyákhoz képest. Ezekkel a plasztikokkal bonyolították a második negyedévben a forgalom 86 százalékát, amelynek értéke 27 százalékkal nőtt egy év alatt. S bár a hitelkártyáknál is 15 százalékos emelkedés volt tapasztalható, e termékek részesedésének aránya a piacon egyértelműen csökkent. Az úgynevezett érintőkártyák népszerűsége viszont szárnyal: ez a technika visszavonhatatlanul átvette a vezető szerepet a piacon. Ezeket a kártyákat 99 millió alkalommal használták idén április eleje és június vége között a tulajdonosaik, amelyek során 546 milliárd forintot fizettek ki. Ez a két adat az előző esztendő azonos időszakához képest 72 százalékos, illetve az értéket tekintve 2,1-szeres növekedést mutat, ami óriási térnyerést jelent: a hazai kártyás vásárlások kétharmada már az „érintéses” technológia segítségével teljesült. Érdemes még figyelni arra is, hogy egy év alatt 35 százalékkal, 9,5 millió darabra nőtt a bankkártyákkal elvégzett internetes tranzakciók száma, ami szintén egy olyan adat, amely az elektronikus kereskedelem masszív növekedésére utal. A második negyedéves statisztikákban arról is van kimutatás, hogy a kártyás fizetéseknél 7200 alkalommal került sor visszaélésekre, 224 millió forint értékben. Ez a gyakoriság és érték nem kevés, de egy év alatt mégis 8, illetve 17 százalékos csökkenést mutat.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.