Csökken az államadósság az Európai Unióban

Pénzügyek2018. okt 31.Növekedés.hu

Csökkenő tendenciát mutat az államadósság alakulása az Európai Unió és az euró zóna országaiban éves összehasonlításban a második negyedév végén – az eurostat friss kimutatása szerint. Az átlag az EU28-ban 81 százalék, Magyarország mutatója kevéssel ez alatt van. Ez euró zónában (EA19) a második negyed év végén átlagosan 86,3 százalékon állt a tagországok államadóssága, ez csökkenést jelez az előző év hasonló időszakához - 89,2% - képest. Az EU28 átlaga 83,4-ről csökkent 81 százalékra. (Megjegyezzük: a maastrichti kritériumok az euró bevezetésének egyik feltételeként 60 százalék alatti államadósságot, illetve az ahhoz való tartós közelítést írtak elő,) A legnagyobb adósságterhet viselő országok élmezőnyében nincs változás, a „dobogós” hármas továbbra is:

Görögország 197,7%

Olaszország 133,1%

Portugália 124,9%

(Miközben az utóbbi két országban az elmúlt évben valamelyest csökkent a mutató, addig Görögországban  4 százalékkal nőtt.) A viszonylag legcsekélyebb államadósággal rendelkező minta országok:

Észtország 8,3%

Luxemburg 22,0%

Bulgária 23,8%

A legnagyobb mértékben egy év alatt Szlovénia csökkentette  az államadósságát. Magyarországon 2,1 százalékos csökkenést mutatott ki az eurostat, amelynél így 79 százalékon áll a mérték (az Eximbank tétételeket is beleszámítva, e nélkül  a kormány legutóbb 74,5 százalékról jelentett). Magyarország nincs rossz társaságban ezzel a mutatóval, amely közel megegyezik az Ausztriában, Szlovákiában, Horvátországban mértekkel, ennél valamivel jobban áll Lengyelország, kevéssel 70 alatti, és sokkal jobban Csehország, 40 százalékos mutatóval.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.