Csökken az államadósság az Európai Unióban

Pénzügyek2018. okt. 31.Növekedés.hu

Csökkenő tendenciát mutat az államadósság alakulása az Európai Unió és az euró zóna országaiban éves összehasonlításban a második negyedév végén – az eurostat friss kimutatása szerint. Az átlag az EU28-ban 81 százalék, Magyarország mutatója kevéssel ez alatt van. Ez euró zónában (EA19) a második negyed év végén átlagosan 86,3 százalékon állt a tagországok államadóssága, ez csökkenést jelez az előző év hasonló időszakához - 89,2% - képest. Az EU28 átlaga 83,4-ről csökkent 81 százalékra. (Megjegyezzük: a maastrichti kritériumok az euró bevezetésének egyik feltételeként 60 százalék alatti államadósságot, illetve az ahhoz való tartós közelítést írtak elő,) A legnagyobb adósságterhet viselő országok élmezőnyében nincs változás, a „dobogós” hármas továbbra is:

Görögország 197,7%

Olaszország 133,1%

Portugália 124,9%

(Miközben az utóbbi két országban az elmúlt évben valamelyest csökkent a mutató, addig Görögországban  4 százalékkal nőtt.) A viszonylag legcsekélyebb államadósággal rendelkező minta országok:

Észtország 8,3%

Luxemburg 22,0%

Bulgária 23,8%

A legnagyobb mértékben egy év alatt Szlovénia csökkentette  az államadósságát. Magyarországon 2,1 százalékos csökkenést mutatott ki az eurostat, amelynél így 79 százalékon áll a mérték (az Eximbank tétételeket is beleszámítva, e nélkül  a kormány legutóbb 74,5 százalékról jelentett). Magyarország nincs rossz társaságban ezzel a mutatóval, amely közel megegyezik az Ausztriában, Szlovákiában, Horvátországban mértekkel, ennél valamivel jobban áll Lengyelország, kevéssel 70 alatti, és sokkal jobban Csehország, 40 százalékos mutatóval.