EKB igazgatósági tag: ezen az áron zárkózhatunk fel

Pénzügyek2019. feb 9.Növekedés.hu

Az európai integrációhoz később csatlakozó országokban, így a kelet-közép-európai régióban a konvergenciát, a felzárkózást fel kell gyorsítani, ehhez széleskörű intézményi reformokra van szükség - hangoztatták a Lámfalussy konferencián felszólalók Budapesten.

Yves Mersch, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatóságának tagja, akit idén Lámfalussy díjjal jutalmaztak, kiemelte: Lámfalussy Sándor egész életében pontos ember volt, olyan tudással rendelkezett, amely megalapozta, hogy felvesse, és kidolgozza az euró, az európai közös valuta alapjait, kereteit.

Kiemelte, hogy a pénzügyi piacok olyan motorok, amelyektől egész társadalmak, gazdaságok függenek, míg a szervezetek, köztük a jegybankok, a közintézmények, létrehozásukkor valóban tudásközpontok voltak, az idő változásával azonban lesznek erősségeik és gyengeségeik, így idővel a gyengeségeiket orvosolni kell. A központi bankok szerepe a '80-as évek dezinflációjára vezethető vissza, holott kis befolyásuk volt az infláció alakulására. Az Európai Unióban a gazdasági sokkokra az országok eltérően válaszolnak, miközben az intézményi változások során az Európai Bizottság egy technokrata intézményből politikai testületté változott.

A válság alatt a monetáris politikák komoly változásokon mentek át, a központi bankok sokkal elszámoltathatóbbak lettek, ebben a folyamatban vezető szerepet játszott az Európai Központi Bank. Megalakult az Európai Bankhatóság és egységesítés felé halad az európai betétbiztosítási rendszer is. Nemzeti szinteken egyre több feladatot kaptak a nemzeti bankok, ezekről az EKB-nak minden esetben véleményt kellett mondania, az EKB-nak hozzá kell járulni a különböző hatóságok munkájához.

A bankrendszereket továbbra is a nemzeti keretek fogják meghatározni, másrészt a monetáris politika a hitelciklusok támogatásában nagyon erős, főleg a nem konvencionális eszközök alkalmazásában - hangsúlyozta. 

A monetáris politika képes a pénzügyi stabilitási feladatokat ellátni, ebben a központi bankok kismértékű kiigazításai elegendőek lehetnek. A betétbiztosítás, a tőkepiaci uniós elképzelés és a bankunió kivált egy olyan átalakulást, ahol a változásokat kevésbé határozzák meg nemzeti szinteken, de ebből nem adódik, hogy egyből egy új rendszert kell felállítani.

Szapáry György, az MNB elnöki főtanácsadója kiemelte: Európának, benne a kelet-közép-európai országoknak erősíteni kell a felzárkózást, a konvergenciát, és ezt világméretekben kell megvalósítaniuk. Rámutatott: Európának ma már nemcsak az Egyesült Államokkal, Japánnal kell versenyeznie, de Kínával is lépést kell tartania. Az EU lemaradt a termelékenységet tekintve, de az oktatásban is komoly lemaradásban vagyunk - tette hozzá. A világ 20 legjelentősebb vállalata közül 11-nek a központja az Egyesült Államokban van, míg 9 kínai vezetésű.
Kiemelte: nem azzal van baj, hogy az európai iskolások, egyetemisták ne lennének tehetségesek, de a PISA felmérések szerint kevésbé kreatívak, mint amerikai társaik, emellett az Egyesült Államok továbbra is élen jár a tehetséges emberek elcsábításában, az "agyelszívásban".

Lúcio Vinhas de Souza, az Európai Bizottság Európai Politikai Stratégiai Központjának csoportvezetője szerint a kelet-közép-európai régió egyik fontos vonzereje volt a befektetők számára az olcsó, de jól képzett munkaerő, ez mára kezd megváltozni. Ezekből az országokból ugyanis nagyarányú elvándorlás indult meg, a munkaerő kvalifikált része az EU nyugati, fejlettebb részében keresett magas fizetéssel járó munkahelyeket. 
A konvergencia folyamatában ezekben a kelet-közép-európai tagországokban meg kell emelni a béreket, de ezzel együtt a termelékenységet is jelentősen növelni kell.

 

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.