Eltűnt a reálhozam Magyarországon!

Pénzügyek2017. nov 10.Növekedés.hu

Azt régóta láthatjuk, hogy Magyarországon is hódít a világszintű trend: alacsonyak a hozamok. Ám novemberre már teljesen eltűnt a reálhozam Magyarországról.

Nézzünk néhány egészen friss magyarországi számot!

  • A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az októberi infláció 2,2 százalékot ért el.
  • A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott jegybanki alapkamat 0,9 százalék.
  • Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) napi tájékoztatása szerint az egyéves állampapírpiaci referenciahozam 0,01 (!) százalékot tett ki. Ez most éppen a D180926, vagyis a 2018. szeptember 26-án lejáró diszkontkincstárjegy hozama.
  • Végül a Bankráció.hu integrátoroldal adatai szerint egymillió forint egy éves lekötése (vagyis a bankbetét) a hazai bankoknál 0,2-2 százalékos kamat mellett lehetséges. A jellemző szint amúgy 1 százalék, de bizonyos vállalások (egyéb bankszolgáltatások igénybevétele, friss pénz odaterelése a bankhoz) mellett ez egy kicsit feljebb mehet.
  • A 2 százalékot végül úgynevezett lakossági állampapírokkal is el lehet érni, a posta és sok bank árul, kifejezetten a lakosság számára kibocsátott állampapírokat

Negatív reálkamat

Ha röviden összefoglaljuk a fenti sok információ tanulságait: bár sokféle mutatóból indulhatunk ki, irányadó kamatból, kockázatmentes hozamokból, betétekből, de eljutottunk oda, hogy ma nincsen olyan, mindenki számára elérhető eszköz, amely legalább arra alkalmas lenne, hogy megőrizze a pénzünk értékét.

Meg kell szokni

És akkor még szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert mi – ellentétben nyugati sorstársainkkal – legalább nem a negatív kamatok világában élünk, valamit azért hoz a pénz megtakarítása, csak éppen értékálló megoldás nincsen.

Ami ebben az állításban van, az nem pusztán matematika, hanem magatartási reform, pszichológia, stratégiaváltási szükséglet.

Generációk nőhettek fel ugyanis úgy, hogy ha elvitték a pénzt a bankba, akkor rendes kamatot kaphattak. Mindig is likviditásszűke volt, ezért a magyar állam, vagy a magyar bankok reálhozamot, azaz az inflációnál nagyobb százalékot fizettek azért, ha valaki kölcsönadta nekik a pénzt.

Ennek vége

Ez most megszűnt. Az egész világ annyira dúskál a pénzben, hogy senki nem fizet a kölcsönökért, nem kell a pénzünk a bankoknak, mert a nemzetközi piacokon 0,2 százalékon hatalmas tömegben kapják a kölcsönöket, akkor miért bajlódnának 1 százalékos kamattal és a sok apró ügyféllel?

Az államnak sem kellene már annyira a pénzünk, mert ő is képes lenne a nemzetközi piacokon olcsóbban forráshoz jutni. Itt azért annyi szerencsénk van, hogy stratégiai okokból, az ÁKK a lakossági kölcsönöket most éppen preferálja az intézményiekkel szemben, így ő azért valamit fizet még, ha beballagunk hozzá a pénzünkkel.

Új magatartás

Mi ennek az egésznek a tanulsága számunkra, akik nem akarjuk, hogy elvesszen a pénzünk értéke?

Az, hogy mivel semmi nem utal arra, hogy a helyzet rövid távon megváltozna, nekünk kell megváltozni. Már nem elég a bankok és a kincstár kockázatmentes ajánlatait átböngészni, hanem nyitnunk kell a befektetési alapok, az indexek és a részvénypiaci eszközök irányába. Jó, de mit érdemes venni? Hát, azt sajnos nem lehet tudni. ilyenkor jön  mindig a szakemberek örök tanácsa, ami közhelyesen hangzik, de tökéletesen jogos: a megosztás, a diverzifikáció.

Ilyen is, olyan is!

Igen, diverzifikálni kell a portfóliónkat. Valami mindiig jól hasít: a feltörekvő, vagy a fejlett részvénypiac, valamelyik kötvénypiac, a nyugati, a keleti, a vállalati, a bóvli, vagy éppen az olaj, az arany.

Ha elég sokféle elemet rakunk egybe egy portfólióba, akkor már csak drukkolni kell, hogy a sok eszközosztály átlagos teljesítménye elhozza a várva várt pozitív reálhozamot.

Van egy jó hírünk, rendre el szokta hozni.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.