Ennyit hozott a konyhára az államnak a béremelkedés

Pénzügyek2018. nov 1.Növekedés.hu

Jelentősen, közel 8 százalékkal nőttek a bérekhez kapcsolódó állami bevételek idén a béremelkedések miatt. Idén eddig 11,8 százalékkal nőttek a bérek: szeptemberben 215.700 forintra emelkedett a nettó átlagkereset családi adókedvezmény nélkül. Mutatjuk, hogy a béremelkedés nyomán hogyan alakultak az állami bevételek.

Idén már közel 400 milliárd forinttal emelkedtek a munkát terhelő adóbevételek a kétszámjegyű béremelkedés következtében - derül ki a jegybank friss adataiból, melyet a Magyar Közgazdasági Társaság költségvetési szekciójának ülésén ismertettek. A többletbevétel az szja-ból és a munkavállalói járulékok növekedéséből adódott össze idén, de 2016-ban a munkaadói befizetések is jelentősen hozzájárultak a költségvetés többletforrásaihoz.

  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete 324 300 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 336 300 forint volt.
  • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó kereset 303 700 forint volt.
  • Az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 215 700 forint volt. 2018-ban a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében tovább emelkedett. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 224 200 forintra becsülhető.
  • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 11,8, a rendszeres bruttó kereset ennél kisebb mértékben, 11,5%-kal nőtt egy év alatt.
  • A fogyasztói árak éves szintű 2,6%-os növekedése mellett a reálkereset 9 %-kal emelkedett januártól augusztus végéig.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.