Ennyit kerestek másodpercenként a legnagyobb cégek

Egyéb2018. jan. 1.Növekedés.hu

Az Apple másodpercenként közel 400 ezer forint (!) bevételt termelt, ami éves szinten 48,4 milliárd dollárt jelentett, összehasonlításképp ez a magyar gazdaság éves teljesítményének durván egyharmada. Mutatjuk a legsikeresebb amerikai vállalatok másodpercenkénti jövedelmét: csillagászati összegekről van szó.

 

Ha a bankszámlánkon szereplő összeg minden egyes másodpercben csak egy dollárral gyarapodik, egy nap 86 400 dollárt, egy év alatt pedig 31,5 millió dolláros (kb. 8 milliárd forint) pluszt mutatna. A legsikeresebb amerikai vállalatoknál ez az összeg azonban mindössze egy csepp a dollármilliárdok tengerében. Az Apple minden másodpercenként 1,444 dollár – vagyis évente 45,7 milliárd dollár (11.790 milliárd forint) bevételre tett szert a Titlemax adatai szerint.

Az Apple versenytársai „csupán” pár száz dollárt keresnek másodpercenként, így valószínűleg a számítástechnika úttörője sokáig lesz még a toplista csúcsán. A lista közzététele óta az Apple kiadta a 2017-es éves adatait, amely szerint a vállalat újabb növekedést ért el a nettó bevételében - ez alkalommal 48,4 milliárd dollárra, vagyis másodpercenként már 1,533 dollárra nőtt a bevételük.

Az olyan óriáscégek, mint a JPMorgan Chase, az Alphabet és a Berkshire Hathaway társaságok is csillagászati összegekkel büszkélkedhetnek a másodpercenkénti bevételek listáján, de az Apple egyelőre verhetetlennek tűnik. A  siker egyetlen szépséghibája, hogy a csillagászati bevételek zöme éppen azokból az iPhone készülékek eladásából származik, melyekről nemrég ismerte el az Apple, hogy szándékosan lelassította a teljesítményüket.

Az Apple első magyarázata szerint így akarták elkerülni elkerülni az iPhone készülékek újraindításait, és szinten tartani az akkumulátorok élettartamát. Azonban a joggal elégedetlen vásárlók inkább afelé hajlanak, hogy a cég célja inkább az lehet, hogy új telefont kelljen vásárolniuk. Az Apple bocsánatkérése után két módon próbálja megnyugtatni a kedélyeket: egyrészt 29 dollárért cserélik ki a nem garanciális akkumulátorokat (79 dollár helyett) az iPhone 6, vagy az annál újabb modellekben. Másrészt az iOS operációs rendszer legújabb frissítésétől kezdve látható lesz a telefon akkumulátorának állapota.