Erre figyeljen, mielőtt elkezdi a hetet

Hírek2018. júl 21.Növekedés.hu

A hét a kamatdöntésé. Magyarországon és Európai Központi Bankban is erről tanácskoznak a jegybankárok. Mindez hathat a devizák árára. 

  • Kedden MNB kamatdöntés
A júniusi MNB kamatdöntés során a monetáris kondíciók változatlanok maradtak, míg a jegybank a kommunikációjában több alkalommal is kihangsúlyozta, hogy a jegybank elsődleges célja az inflációs cél elérése. A július 24-i kamatdöntő ülésen sem számítunk a monetáris kondíciók változására, a jegybanki közleményben megismételhetik a júniusi üzeneteket. Az infláció alakulása kapcsán továbbra is azt feltételezzük, hogy az év hátralevő részében 3% körül alakul. Az üzemanyagár egyszeri árfelhajtó hatásának eltűnésével 2019 második felében csökken az árnyomás. Ezzel együtt várakozásunk szerint az infláció akkor is kis mértékben 3% felett lehet majd, mivel a feszes munkaerőpiac miatt a bérek további emelkedésére számítunk. Az ECB részéről várhatóan 2019 második feléig fennmaradó laza monetáris politika egyelőre teret biztosíthat az MNB-nek a laza monetáris kondíciók fenntartására.
  • Továbbra is laza monetáris politika várható az ECB-től
Az Európai Központi Bank július 26-án, csütörtökön tart kamatdöntő ülést. Az Európai Központi Bank a júniusi ülésén a mennyiségi lazítás (QE) idei kivezetését jelentette be. Az első kamatemelés bőven a QE befejezése után, 2019 második felében várható; de akkor is csak kisebb mértékű emelésekre lehet számítani. Júniusban 2%-ra emelkedett az infláció az eurózónában éves szinten, ami leginkább az olajár emelkedésének és a korábbi alacsony bázisnak köszönhető. A megugró olajárak hatása az előttünk álló időszakban előreláthatólag fokozatosan eltűnik; emiatt az eurózóna inflációja várhatóan mérséklődik majd. Az alacsony hozamkörnyezet és a kedvező kilátások továbbra is támogatják a gazdasági növekedést, de a kihasználatlan kapacitások eltűnésével párhuzamosan 2019-től már lassulásra számítunk.
  • Pénteken friss munkanélküliségi rátát közöl a KSH
Májusban 3,7%-ra csökkent a munkanélküliség itthon, júniusban nem számítunk a ráta további csökkenésére. A válság óta tartó gazdasági felépülés és a kormányzat munkaerőpiacot érintő reformintézkedései nyomán a munkanélküliségi ráta jóval a válság előtt megfigyelhető szintek alá süllyedt. A gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány már szinte eltűnt, így a következő években már csak enyhe csökkenést várunk a munkanélküliségi rátában. Így az előző évben tapasztalt 4%-os GDP növekedés a következő években csak akkor tartható fent, ha a vállalatok képesek lesznek új piacok felé nyitni és ezzel termelékenyebbé válni; amelyhez hatékonyságnövelő beruházásokra lesz szükség. MKB Elemzési Központ

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.