Fontos adatok a héten: infláció, ipar, kiskereskedelem

Pénzügyek2019. márc 2.MKB Elemzési Központ

A hazai inflációs adat áll a fókuszban a héten. Vajon eléri-e a 3 százalékot a februári árdrágulás?

  • Az idei év első kiskereskedelmi adatait ismerhetjük meg kedden idehaza

A tavalyi év utolsó két hónapjában fokozatosan mérséklődött a hazai kiskereskedelmi üzletek forgalmának növekedése (az októberi 6,4%-ról 5%-ra novemberben és 3,7%-ra decemberben, az előző év azonos hónapjához viszonyítva). Az év végi kismértékű lassulás ellenére a teljes 2018-as évben dinamikus növekedést mutatott a hazai kiskereskedelmi ágazat: míg a 2017. január-december közti időszakban 5,4%-os, addig 2018 azonos időszakában már 6%-os forgalombővülést regisztrált a KSH (kiigazítatlan adatok, év/év). A jelenleg ismert információk alapján az idei évben mérséklődés várható a hazai foglalkoztatás és a keresetek növekedési dinamikájában, így egyben a fogyasztás bővülésének lassulására is számítunk a tavalyi évben tapasztalt mértékhez képest.

  • A hazai ipari szektor januári teljesítményét publikálják csütörtökön

A hazai ipari termelés a tavaly év utolsó hónapjában ismét magára talált: 2017 azonos időszakához képest 5,4%-kal növekedett a novemberi 4%-os termelésbővülést követően (kiigazítatlan adatok). A kedvező decemberi adat ellenére 2018 egészében visszafogottabb növekedési dinamika bontakozott ki a hazai ipari szektorban: tavaly január-december között 3,6%-kal, míg 2017 azonos időszakában 4,6%-kal növekedett az ipari termelés éves átlagban.

A hazai iparra vonatkozó bizalmi indexek még kedvező szinteken mozognak, azonban 2019 januárjában az előző hónaphoz képest csökkenést mutattak. Ebből következően a hazai ipari termelés növekedésének mérséklődésére lehet számítani. Ezt az is alátámasztja, hogy 2019-ben várakozásunk szerint a hazai gazdasági növekedés mérséklődhet az üzleti ciklus előrehaladott állapota miatt, és ebben a környezetben az ipari termelés növekedése is lassulást mutathat az idei évben Magyarországon. Ez a tendencia együttmozog az eurózóna ipari termelésbővülésének várható mérséklődésével is.

  • A februári inflációs adatokat pénteken közli a KSH

Idén februárban várakozásunk szerint 2,9%-kal emelkedtek a hazai fogyasztói árak átlagosan 2018 azonos időszakához képest. Az üzemanyagárak februárban növekedést mutattak januárhoz viszonyítva, azonban továbbra is alacsonynak mondható a külső inflációs nyomás. Továbbá a januári adóváltozások kismértékű átgyűrűzésére számítunk februárban. Mindezekből eredően a hazai inflációs mutató emelkedését várjuk a januári 2,7%-os szinthez viszonyítva.

A hazai feszes munkaerő-piac és a tavaly év végi kétéves bérmegállapodás miatt arra számítunk, hogy 2019-ben a keresetek tovább emelkedhetnek idehaza, melyek várakozásunk szerint az árakba is begyűrűznek majd az év során. Azonban az év közepétől munkáltatói járulékcsökkentések léphetnek életbe, melyek részben ellensúlyozhatják a béremelkedések árakra gyakorolt nyomását - írja az MKB Elemzési Központ.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.