Európai Központi Bank: Tovább, kevesebbet!

Pénzügyek2017. okt 29.Növekedés.hu

A hátrahagyott héten nagy izgalommal vártak az európai tőkepiacok egy fontos döntésre. Az Európai Központi Bank (ECB) a pénzpumpa, vagy hivatalosabb nevén a mennyiségi lazítás (QE) programjának folytatásáról határozott.  A döntés immár ismert: az ECB kormányzó tanácsa január 1-jétől havi 60 milliárd euróról, 30 milliárd euróra csökkenti a kötvényvásárlásokat, de a program legalább 2018 szeptemberéig folytatódik. Ráadásul határozott végpontot sem hirdetett az ECB. Azóta már az első piaci értékelések is megérkeztek. A nagy angolszász és német bankok egyaránt arról írtak elemzéseikben, hogy a döntés nagyjából megegyezett a konszenzus-várakozásokkal. Mario Draghi ECB-elnök kulcsüzenetei sem változtak: türelem, óvatosság, a bizalom fenntartása. A remek európai gazdasági környezetet ez a „lazaság” ugyan biztosan segíti, mégis 2019-re már kamatemelést vár a piac. Különösen akkor, ha Európa ismert kockázatai miatt nő a politikai bizonytalanság. Ezek elsősorban a spanyol (katalán) politikai válság, az elhúzódó és eddig sikertelen Brexit-tárgyalások, illetve a tartósan európai kereskedelmi kiesést jelentő orosz szankciók.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.