Ezekben az országokban mindenki tudhatja, mennyit keres a másik

Pénzügyek2018. nov 15.Növekedés.hu

Finnországban nyilvánosak azok az adózással kapcsolatos adatok, az éves adóbevallások alapján ezeket mindenki megtekintheti az úgynevezett "irigység napján", vagyis november elsején.

Mi nyilvános pontosan?

  • az adózó neve
  • születési ideje
  • adóköteles jövedelme és vagyona
  • a lakhely szerinti önkormányzatának neve
  • levont, befizetett és visszaigényelhető adójának mértéke

Az adatokról viszont sem papíralapú, sem elektronikus másolatot nem lehet kérni, de a helyi adóhivatalok rendszerében bárki megnézheti az információkat, ha pedig szeretné, készíthet róla fényképet vagy jegyzetet, tíz euróért pedig bizonyos adatokról kivonatot is kérhetünk.

De nem csak a finn polgárok tekinthetnek bele szomszédjaik adataiba, hanem a norvégok is, ugyanis Norvégiában minden állampolgár adóbevallása nyilvános. Valószínű, hogy sokakat elriaszt az adatok kikérésétől a norvég hatóságok 2014-es módosítása, miszerint már nem kérhető ki anonim módon bárkinek az adatai, az illető mindig értesül róla, hogy név szerint ki nézett bele a dokumentumaiba.

A norvég adóhatóság 16,5 millió keresést regisztrált a korlátozások bevezetése előtti évben, napjainkra ez a szám körülbelül évi 2 millió keresésre csökkent.

Bár egy nemrégiben készült felmérés szerint a norvégok 92 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem kérte le barátai, családtagjai vagy ismerősei adatait, az látszólag mégis elrettenti az embereket, hogy a lekérdezett személy értesül a személyazonosságukról.