Ezer euró felett az átlagkereset, de vajon mennyire magasak a bérekre rakódó terhek?

Pénzügyek2018. feb 27.Növekedés.hu

Felgyorsult a hazai bérnövekedés, egyúttal a bérekhez kapcsolódó adók is jóval kisebbek lettek. Sokak szerint azonban ezek a terhek még mindig magasak, viszont a tervek szerint a következő 4 évben még sokat fognak csökkenni. Megnézzük, hogy állunk e tekintetben európai összehasonlításban, és mi lesz a várható helyzet pár éven belül.

Felzárkózás

A KSH legfrissebb adatai szerint decemberben az átlagkereset bruttó 328 ezer forint volt, a nettó összeg 218, a családi kedvezményt is figyelembe véve pedig 226 ezer. A számokat érdemes euróban is megnézni, hogy összehasonlíthassuk azoknak az országoknak az adataival, ahol leginkább munkát vállalnak honfitársaink, a magasabb jövedelem reményében.
A bruttó összeg mostani árfolyamon 1050 euró, először lépte át a bűvös ezres szintet. A családi kedvezménnyel számolt nettó összeg pedig 730 euró, nagyjából a harmada a németországi átlagnak.
Ez ugyan még kevésnek tűnhet, de a felzárkózás gyors, hisz még két éve is négyszeres volt a különbség, 20 éve pedig 8-10-szeres, igaz, akkor még nem volt szabad munkaerő-áramlás. A felzárkózás pedig még folytatódik, hisz az itthoni bérnövekedés az elkövetkező években még várhatóan magas lesz, és a munkaerőhiány miatt valószínűleg addig fog folytatódni, amíg bérszínvonalunk el nem éri a célországok szintjének felét.

Bérköltségek

A folyamatban döntő szerepe van annak, hogy a munkáltatók által kifizetett bérköltségből mennyit kapnak meg a munkavállalók, és mennyit tesznek ki a különböző adók és járulékok. Ebben a tekintetben pedig nem csak a célországok számai fontosak, hanem a régióbeli, hozzánk hasonlóan felzárkózó országoké, hisz hozzájuk képest versenyképesnek kell lennünk a további gazdasági növekedés érdekében. Idén a munkáltatók által fizetendő szociális adó 2,5 százalékos csökkentése után a teljes munkáltatói kifizetés a bruttó bér 121 százaléka, a munkavállalók a családi kedvezmény nélkül 66,5 százalékot kapnak készhez, a két szám hányadosa 1,82.
A nettó bérnek tehát 1,82-szerese a teljes bérköltség, viszont ha az átlagkereset szintjén figyelembe vesszük a családi kedvezményt is, akkor ez a szám már csak 1,76.

Hol állunk?

Az Európai Unió országaival való összehasonlítást nehezíti, hogy csak a tagországok egy részében van a miénkhez hasonló egykulcsos személyi jövedelemadó, ahol nem így van, értelemszerűen a különböző bérszinteken más arányok jönnek ki. Ezekből nem könnyű átlagot számolni, sokszor az átlagbért veszik figyelembe, ami adott esetben erősen torzíthat, attól függően, hol húzódnak az átlagbérhez képest a jövedelemadó sávhatárai. A számok azonban nagyjából alkalmasak az összehasonlításra, persze értelemszerűen más lesz a helyzet a minimálbér, az átlagbér és a nagyobb jövedelmek esetén.
Van néhány ország, ahol kiugróan magas a szám: a teljes bérköltség a nettó bér dupláját teszi ki. Köztük van a jóléti Ausztria és Németország, ők ezt vidáman el is bírják, a fejlettebbek közül ide sorolható még Belgium és Franciaország, és utánuk jön Görögország.
Néhány éve nálunk is hasonló volt a szint, 1,98-as arányszámmal, de a közben bekövetkezett nagymértékű adócsökkentés miatt most már sokkal jobb a helyzet.

Gyors javulás

A mi jelenlegi szintünkkel összevethető az olasz, viszont utána következik egy nagy csoport, ahol megközelítőleg 1,70-es az arányszám. Ide tartozik szinte a teljes, velünk együtt felzárkózó régió (Csehország, Szlovákia, Románia, a Balti-államok, Horvátország), a fejlettek közül pedig Hollandia és Finnország. Ha nagyjából ezt a szintet sikerülne elérnünk, akkor az Unión belül teljesen átlagos lenne a magyar adat, amit ideális állapotnak tekinthetnénk.
A jelenlegi 6 éves bérmegállapodás szerint a következő 4 évben évente további 2-2 százalékkal csökken a munkáltatói szociális adó, így akkor a teljes bérköltség a bruttó bér 113 százaléka lesz, ez a nettó bér 1,7-szerese, amivel pont az előbb említett szintre kerülünk.
Ha figyelembe vesszük a családi kedvezményt is (így értelemszerűen csak közelítő adatot kaphatunk, mivel 4 év múlva jóval magasabb lesz az átlagbér, a kedvezmény viszont nem biztos, hogy arányosan növekszik), akkor 1,65 körüli számot kapunk, és ezzel már érdemben az uniós átlag alá kerülnénk.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.