Ezt érte el a magyar gazdaság eddigi legnagyobb élénkítő csomagja

Pénzügyek2018. szept 21.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A 2013-ban indult Növekedési Hitelprogramok eddig 2800 milliárd forint kedvezményes hitelt pumpáltak a gazdaságba, és hat százalékkal vettek részt a magyar GDP-növekedésben négy év alatt. A január elsején ezer milliárd forintos kerettel induló NHP fix apropóján megnéztük a magyar gazdaság eddigi legnagyobb élénkítő csomagjának eddigi eredményeit. A pénzügyi és gazdasági válság kitörését követően Magyarországon a vállalati hitelállomány nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékű csökkenésen ment keresztül.
2013 elejére hitelállomány a közel 5 éven át tartó, évi 5 százalék körüli visszaesés következtében a válság előtti szint 75 százalékára zsugorodott, jelentős részben a banki hitelkínálati korlátoknak köszönhetően.
A jegybanki alapkamat-csökkentéseket a bankok csak a kis- és középvállalkozások korlátozott körénél érvényesítették, a kkv-k jelentős része túlzottan magas kamatokkal szembesült, miközben a gazdaság a „hitelösszeomlás” (credit crunch) jelenségével állt szemben. Az MNB 2013 júniusában elindítottael a Növekedési Hitelprogramot (NHP), amely a legnagyobb volumenű hitelezési élénkítőcsomagnak bizonyult a magyar monetáris politika történetében. Az NHP 2013. június és 2017. március közötti működése során
  • elérte a hitelezési fordulatot,
  • kedvező irányban befolyásolta a hitelállomány szerkezetét is, köszönhetően a hosszú, akár 10 éves futamidőre elérhető fix, alacsony kamatozású hiteleknek, 
  • közel 40 ezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz
  • több mint 2800 milliárd forint összegben, és
  • 2018-ra éves alapon 15 százalékos vállalati hitelállomány-emelkedést ért el.
Az MNB becslései alapján a program gazdasági növekedésre gyakorolt hatása a hitelösszeomláshoz - mint alternatív pályához - viszonyítva pedig akár a 6 százalékot is elérhette. Az NHP harmadik szakaszával párhuzamosan az MNB 2016-ban elindította a Piaci Hitelprogramot(PHP), ami egy piaci alapú – azaz jegybanki refinanszírozás nélkül megvalósuló program, és idén év végén zárul.
Az NHP-s hitelek közel kétharmadát a kereskedelem, javítás ágazatban, a mezőgazdaságban és a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatok vették fel.
Az NHP keretében nyújtott hitelek jelenleg fennálló állománya a teljes kkv-hitelállomány 20-25 százalékát teszi ki. A kint lévő állomány 2017 első negyedévének végén érte el 1400 milliárd forint körüli csúcsát, innentől megkezdődőtt a hitelek fokozatos leépülése. Becslésünk szerint 2021 közepére az állomány a jelenleg fennálló 1000 milliárd forint mintegy felére, azaz 500 milliárd forint közelébe, 2023 közepére pedig negyedére csökkenhet, mielőtt 2026 végén a hitelek teljes egészében kifutnak.
Az NHP tavaly március 31-én lezárult, jelenleg a hitelállomány szerkezetének átalakítása az egyik legfontosabb feladat, ami a fix kamatozású kkv-hitelezés arányának 16-ról 30 százalék fölé emelése.
Az NHP elindítását megelőzően éveken át csökkenő kkv-hitelállomány 2015-től folyamatos növekedést mutat,
2018 második negyedévére a növekedés már elérte a 15 százalékos éves dinamikát.
A PHP sikeresen hozzájárult a hitelállomány növekedéséhez, annak szerkezetére azonban jellegéből adódóan nem gyakorolt érdemi pozitív hatást. 
Az NHP kivezetését követően a kkv-hitelek futamidejének eloszlása a rövidebb lejáratok irányába tolódott el. Az 5 éven túli futamidejű hitelek részaránya az NHP utáni negyedévekben 30 százalék körüli szinten alakult, ami elmarad a program harmadik szakasza idején tapasztalttól. Az ezer milliárd forint keretösszegű NHP fix január elsején indul, a bankoknak nulla százalékos kamat mellett biztosít forrást az MNB, a kkv-k számára a maximált kamatfelár 2,5 százalék lesz. Jelentőségét az adja, hogy a 2020 végén lezáruló hét éves uniós pályázati ciklus után az átmenetileg visszaeső beruházási tevékenységet erősítse.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.