Fókuszban a hazai inflációs adatok

Pénzügyek2019. ápr 8.Növekedés.hu

Gyorsulhat az áremelkedés üteme Magyarországon.

Márciusi inflációs adatokat ismerhetünk meg kedden

Várakozásunk szerint idén márciusban 3,4 százalékra emelkedett a hazai infláció 2018 márciusához viszonyítva, miközben februárban még 3,1 százalék volt az év/év alapú mutató. Az üzemanyagárak idén márciusban februárhoz képest 2018 második negyedéve óta nem látott mértékben növekedtek idehaza, azonban a külső inflációs nyomás továbbra is alacsony.

A hazai munkaerőpiac idén is feszes maradhat, amely további béremelkedést eredményezhet. Ezt tovább fokozza a tavaly év végén meghozott kétéves bérmegállapodás. Azonban a vállalatoknál felmerülő folyamatos bérköltség-emelkedés profitra gyakorolt negatív hatását részben ellensúlyozhatják a munkáltatói járulékcsökkentések (július 1-jétől a szociális hozzájárulási adó kulcsát két százalékponttal csökkenthetik).

Következésképpen a hazai gazdaságból érkező árnyomás miatt várakozásunk szerint 2019-ben és 2020-ban is 3 százalék felett lehet a hazai maginfláció.

Azonban az olajárakkal kapcsolatos negatív kilátások eredményeként az idei évben és jövőre is 3 százalék körül maradhat az éves átlagos infláció idehaza.

Pénteken publikálják a hazai ipari termelés részletes, februári adatait

Februárban az előzetes adatok szerint 5,9 százalékkal emelkedett a hazai ipari termelés 2018 azonos időszakához viszonyítva, mely lendületesebb növekedést jelent a januári 4,4 százalékos termelésbővüléshez képest (kiigazítatlan adatok). Az első becsléshez képest nem várunk érdemi különbséget a második, részletes adatközlés kapcsán sem.

Mivel az üzleti ciklus előrehaladott állapota és a tavalyi kiemelkedő évet követően idén mérséklődésre számítunk a hazai gazdasági növekedés tekintetében (a 2018-as év 4,9 százalékos növekedését követően 2019-ben 4 százalék alatti GDP-bővülést várunk éves szinten),

így egyben lassabb ipari termelésnövekedés is várható 2019-ben hazánkban.

Azonban a hazai feldolgozóipari kapacitások a vállalati nagyberuházások miatt az elmúlt években jelentősen bővültek, következésképpen a negatív hatást az új piacok megszerzése képes lehet ellensúlyozni.

MKB Elemzési Központ

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.