FONTOS RÉGIÓS ADATOK ÉS HAZAI BÉRSTATISZTIKA – EZEKRE FIGYELJÜNK A HÉTEN

Pénzügyek2018. ápr 13.Növekedés.hu

Az április 16-i hét utolsó napján közöl bérstatisztikát a Központi Statisztikai Hivatal. 2017-ben 13%-os béremelkedést mértek idehaza éves alapon. A 2016 novemberében megkötött bérmegállapodásnak köszönhetően 2018 elején újabb járulékcsökkentést hajtott végre a kormány: 22%-ról 19,5%-ra csökkent a szociális hozzájárulási adó. 2019-től összesen négy alkalommal csökken majd a szocho mértéke. Mindig 2 százalékponttal, de csak akkor, ha a reálkereseti mutató 6%-kal nő, ebből a szempontból fontos kérdés, hogy idén hogyan alakulnak majd a bérek. Ha régióban körbenézünk, akkor már a hétfői nap is tartogathat izgalmakat: a román jegybank az áprilisi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét publikálja, ebből kiderülhet, hogy a piaci várakozásokkal ellentétben miért nem emelt kamatot a román jegybank áprilisban.

A friss adatok szerint Romániában 5 éve nem látott mértékben emelkedtek a fogyasztói árak (márciusban 5%-os mértékben). 
Az áremelkedést a vásárlási láz fűti, a mutató pedig már tavaly ősz óta a román jegybank inflációs célját (2,5% +/-1%) is bőven meghaladja. Ami azt jelenti, hogy a jegybanknak az alacsony kamatok gyorsabb ütemű vagy nagyobb léptékű emelésével kellene válaszolnia. Habár a román jegybank már 2018 elején meglépte az első kamatemelést, amit egy hónapon belül újabb szigorító lépés követett, de április 5-én kisebb meglepetést okozott azzal, hogy az elemzők által várt kamatemelés helyett a 2,25%-on álló irányadó ráta tartását jelentette be. A jegybankárok jelzései szerint a magas infláció ellenére kivárnak, az idei korábbi két kamatemelés hatásait vizsgálják. A jelenlegi piaci várakozások szerint év végéig összesen 50-60 bázispontos emelésre kerülhet sor, de a magas infláció miatt akár 3%-ra is emelkedhet a román alapkamat. Egy ilyen mértékű kamatemelés érdemi hozamemelkedést hozhat a délkeleti szomszédunknál. A régióban a cseh jegybank mellett a román jegybank már a szigorítás útjára lépett, míg a lengyel és a magyar jegybank lazább monetáris politikát tart fenn. Ennek részben az az oka, hogy a jegybanki inflációs célsávok eltérőek, részben pedig az, hogy a cseh és a román gazdaság valamelyest előrébb jár a gazdasági ciklusban. MKB Elemzési Központ

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.