FONTOS RÉGIÓS ADATOK ÉS HAZAI BÉRSTATISZTIKA – EZEKRE FIGYELJÜNK A HÉTEN

Pénzügyek2018. ápr 13.Növekedés.hu

Az április 16-i hét utolsó napján közöl bérstatisztikát a Központi Statisztikai Hivatal. 2017-ben 13%-os béremelkedést mértek idehaza éves alapon. A 2016 novemberében megkötött bérmegállapodásnak köszönhetően 2018 elején újabb járulékcsökkentést hajtott végre a kormány: 22%-ról 19,5%-ra csökkent a szociális hozzájárulási adó. 2019-től összesen négy alkalommal csökken majd a szocho mértéke. Mindig 2 százalékponttal, de csak akkor, ha a reálkereseti mutató 6%-kal nő, ebből a szempontból fontos kérdés, hogy idén hogyan alakulnak majd a bérek. Ha régióban körbenézünk, akkor már a hétfői nap is tartogathat izgalmakat: a román jegybank az áprilisi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét publikálja, ebből kiderülhet, hogy a piaci várakozásokkal ellentétben miért nem emelt kamatot a román jegybank áprilisban.

A friss adatok szerint Romániában 5 éve nem látott mértékben emelkedtek a fogyasztói árak (márciusban 5%-os mértékben). 
Az áremelkedést a vásárlási láz fűti, a mutató pedig már tavaly ősz óta a román jegybank inflációs célját (2,5% +/-1%) is bőven meghaladja. Ami azt jelenti, hogy a jegybanknak az alacsony kamatok gyorsabb ütemű vagy nagyobb léptékű emelésével kellene válaszolnia. Habár a román jegybank már 2018 elején meglépte az első kamatemelést, amit egy hónapon belül újabb szigorító lépés követett, de április 5-én kisebb meglepetést okozott azzal, hogy az elemzők által várt kamatemelés helyett a 2,25%-on álló irányadó ráta tartását jelentette be. A jegybankárok jelzései szerint a magas infláció ellenére kivárnak, az idei korábbi két kamatemelés hatásait vizsgálják. A jelenlegi piaci várakozások szerint év végéig összesen 50-60 bázispontos emelésre kerülhet sor, de a magas infláció miatt akár 3%-ra is emelkedhet a román alapkamat. Egy ilyen mértékű kamatemelés érdemi hozamemelkedést hozhat a délkeleti szomszédunknál. A régióban a cseh jegybank mellett a román jegybank már a szigorítás útjára lépett, míg a lengyel és a magyar jegybank lazább monetáris politikát tart fenn. Ennek részben az az oka, hogy a jegybanki inflációs célsávok eltérőek, részben pedig az, hogy a cseh és a román gazdaság valamelyest előrébb jár a gazdasági ciklusban. MKB Elemzési Központ

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.