Hitelezésre ösztönzi a bankokat a kedvező finanszírozási környezet

Pénzügyek2019. márc 11.Növekedés.hu

Néhány évvel ezelőtt még küzdeni kellett a hitelekért, mára azonban jelentősen növekedett a hazai pénzügyi szektor likviditása. Könnyű hitelre ennek ellenére sem számíthatnak a cégek, hiszen a 2008-as gazdasági válság hatására megnőtt a kockázatkezelők szerepe, és egyre fontosabb lett, hogy optimális finanszírozási struktúrát alakítsanak ki a vállalatok – hangzott el az EY konferenciáján.

Számottevően átalakult az elmúlt években a finanszírozási környezet Magyarországon. Kedvező fejlemény, hogy a hazai bankrendszer hitel-betét aránya 160 százalékról 73 százalékra csökkent. A szektorban felhalmozott megtakarítás nemcsak lehetővé teszi a hitel eljuttatását a beruházásokhoz, de még jövedelmezőségi kényszer elé is állította a pénzintézeteket. 

A bankok érdeke, hogy minél többet hitelezzenek, azonban még mindig érezhető a tíz évvel ezelőtti gazdasági válság hatása, aminek következményeként megnőtt a kockázatkezelők befolyása a kérelmek elbírálásában

– véli Haás László, az EY finanszírozási tanácsadás vezetője. Ugyanakkor a kockázatvállalásba bankonként különböző ütemben, de kezd beépülni a gazdasági növekedés „kontrollált lassulásának” jövőképe. A szakember szerint

ebben a környezetben azok a cégek juthatnak a legkedvezőbben hitelhez, akik jól átgondolt finanszírozási struktúrával rendelkeznek.

– Kiemelten fontos, hogy a vállalatok célstruktúrával és bankképes pénzügyi modellel rendelkezzenek, amelybe beépítik a kamattámogatott, illetve fix kamatozású hiteleket is. Így alakíthatják ki a legkedvezőbb feltételrendszereket maguknak egy finanszírozási tárgyalás során – tette hozzá Gáspár Barna, az EY finanszírozási tanácsadással foglalkozó szakértője.

Idén januárban két új hitelkonstrukció is elindult, amelyet érdemes figyelembe venniük a hazai vállalkozásoknak.

A Magyar Nemzeti Bank újra bevezette a Növekedési Hitelprogramot az NHP fix termékkel.

Ennek keretében az ezer milliárd forintos keretösszegből akár 10 éves futamidejű, maximum 2,5 százalékos fix kamatozású forint alapú forrás érhető el a magyar kis-és középvállalatok (kkv) számára a programban résztvevő kereskedelmi bankoknál. Ez a jelenlegi kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, hiszen a bankközi hitelek (BUBOR) 10 éves kamatcsere ügyleteinek (BIRS) szintje most 2 százalék fölötti.

Azok a kkv-k, amelyek egy milliárd forintot meghaladó hitelt szeretnének felvenni beruházási céllal, ezt egészíthetik ki a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) új hitelkonstrukciójával.

Az MFB versenyképességi hitelprogramja a kkv-k mellett a nagyvállalatok számára is elérhető:

tőkepótló jellegével, fix kamatozásával és tíz milliárd forintos összeghatárával lehetőséget biztosít a cégeknek többek között arra, hogy versenyképességüket jelentősen növelő beruházásokat és akvizíciókat hajtsanak végre.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.