Idén a tőzsde olyan lesz, mint egy jó pszichológus: rámutat az önértékelési problémákra

Elemzések2019. jan 6.Növekedés.hu

Az elmúlt tíz évben jó hozamokat lehetett elérni a tőkepiacokon, és elég ügyetlennek kellett lennie egy befektetőnek ahhoz, hogy ebből ne tudjon hasznot húzni. A következő időszakban azonban keményebb leckékre kell számítani, és a változás sokakat felkészületlenül érhet. A menedékeszközök – köztük például az arany és a nyersanyagok – nagyobb szerephez juthatnak jövőre, de a magyar részvények is felülteljesítik az európai piacokat. Az idei évi kilátásokat a Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője értékelte. Részvénypiaci szempontból 2018 egyszerre volt a nagy kilengések és a stagnálás éve. Bár az árfolyamok időnként jelentős eséseket és emelkedéseket produkáltak, az év folyamán elérhető hozam – a legtöbb részvényindex tanúsága szerint – rendkívül alacsony volt. „Az idei év nem a nagy befektetői sikerekről szólt. A S&P 500 szerint az éves hozam gyakorlatilag nulla volt, s ez még egy pozitív olvasat, hiszen a német nagyvállalatok tőzsdei eredményét összesítő DAX-index 10 százalékos esést mutat” – összegezte Cinkotai Norbert a Trend FM Prémium Kategória műsorában az idei év tőzsdei mérlegét. A nagy részvénypiacok év végi eredménye annak ellenére tekinthető szokatlanul gyengének, hogy közben a vállalatok működésében nem fedezhető fel hasonló visszaesés. A legfontosabb tőzsdei szereplők negyedéves kimutatásai az idei évben ha nem is voltak teljesen felhőtlenek, alapvetően jó gazdasági helyzetet és fejlődőképes állapotot mutattak – így a piacok stagnálása még meglepőbb.

A vállalati profitok emelkedése mellett csak mélyebb, rendszerszintű problémák hatására teljesíthetett a tőzsde ilyen gyengén, s ez a tünet a jövőre nézve is baljós üzenetet hordoz.
Az elemző szerint a jelenség nem magyarázható pusztán azzal, hogy nemzetközi szinten lassul a gazdaság növekedése; a probléma ennél összetettebb. Noha jelenleg világszinten a növekedés folyamatos mérséklődése tapasztalható, az elmúlt közel tíz évben épp a meredek emelkedés volt jellemző. A válság mélypontját elhagyva a részvénypiacok folyamatosan erősödtek – amit az államok gazdaságpolitikája tudatosan támogatott. Napjainkra azonban kezdenek kifutni ezek a programok, ráadásul az Egyesült Államokban már a kamatkörnyezet emelkedése is megindult, s így eltűnnek azok a hatások, amelyek eddig a dinamikus növekedést táplálták.
„A gond az, hogy a befektetők az elmúlt tíz évben már beépítették az elvárásaikba a 10-15 százalékos hozambővülést, így ha ennek csak a harmada jön be, akkor az könnyen pánikot és nagy hullámzásokat okozhat a piacon” – mondta a KBC Equitas szakértője.
Bár a problémára logikus válasz lenne, ha a befektetők a jövőben a kockázatosabb lehetőségeket keresnék, Cinkotai Norbert szerint ez közel sem automatikus; a hektikus, nagy kilengéseket produkáló időszakokban inkább a stabil árfolyamú „menedék befektetések” iránt emelkedik az érdeklődés. A jövőben inkább arra lehet számítani, hogy lelepleződnek azok a szereplők, akik a valósnál nagyobbra értékelték a saját kockázattűrő képességüket.
„A tőzsde olyan lesz, mint egy jó pszichológus: rámutat az önértékelési problémákra. Egy olyan helyzetben, mikor egyik napról a másikra 50 százalékot eshet egy részvénycsomag értéke, gyorsan kiderül, ki becsülte fel helyesen a saját erejét” – mutat rá az elemző.
Külön érdekes helyzetet szül, hogy az Európai Központi Bank (EKB) továbbra sem emeli az alapkamatot, így még akkor is jelentős különbség keletkezik az amerikai és az európai hozamszintek között, ha az USA-ban nem hatják végre a 2019-re beígért, háromlépcsős kamatemelést – aminek politikai okokból van realitása.
Cinkotai Norbert szerint az EKB kamatdöntései mögött is érdemes meglátni a politikai hátteret: közeledik az Európa Parlamenti választás, és kiszámíthatatlan, milyen érdekcsoportok és lobbik kerülnek majd meghatározó pozícióba – tehát logikus lépés a kivárás.
A hazai tőzsdéről általában elmondható, hogy követi a környezetében zajló folyamatokat, ám a jövőbeli kilátásokat tekintve most mégis kicsit másra lehet számítani. A KBC Equitas szakértője szerint a hazai GDP-eredmények és a makrogazdaság egyéb mutatói arra utalnak, hogy a magyar gazdaság a régió más országainál erősebb állapotban van, és ezt várhatóan a tőzsdei árfolyamok is tükrözik majd. „Ha Európában olyan részvénypiacot kéne mondani, amivel kapcsolatban elképzelhető, hogy a várakozásokon felül teljesít, akkor a hazai tőzsde egyértelműen ezek közé tartozik” – jelentette ki Cinkotai Norbert. A műsor ezen a linken hallgatható meg: https://trendfm.hu/musor?musor=7870&adas=27521