Indul a 2018-as Részvényfutam - Jelentkezz te is barátaiddal!

Pénzügyek2018. jan 29.Növekedés.hu

2018 február 1-én újra rajthoz állhatnak a középiskolások, hogy belekóstoljanak a tőzsdei kereskedés izgalmaiba a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös, online tőzsdejátékán. A Részvényfutam nevű, négy hétig tartó játék célja a befektetői tudatosság növelése és a tőzsdei ismeretek bővítése.   Január 29-től regisztrálhatnak és február 1-től játszhatnak a 2 millió forintos virtuális tőkével induló,összesen 20 kereskedési napos online tőzsdejátékra a 9-14. osztályos, 14. életévüket betöltött középiskolások és tanáraik. A Részvényfutam nevű versenyt a játékosok a BÉT honlapjáról érhetik el. Az egy hónapos játék célja egyrészt az, hogy lehetőség legyen megtapasztalni, milyen érzés, ha a megtakarítások között tőzsdei befektetés is van, és napi rendszerességgel kell követni a hazai parkett történéseit. Másrészt a kvíz kérdések megtanítják a tőzsdei befektetésekkel kapcsolatos legfontosabb törvényszerűségeket, például a kockázat és hozam összefüggését és a részvények hosszú távú tartási idejére vonatkozó ajánlást.

Megtanulhatnak tőzsdézni

Tavaly év végén fogadta el a kormány a lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő hétéves nemzeti stratégiát. A Nemzetgazdasági Minisztérium vezetésével kidolgozott stratégia megvalósítását többek között az MNB, valamint a jegybank kezdeményezésére létrejött Pénziránytű Alapítvány programjai is segítik. Az Alapítvány számos tartalomfejlesztési és tanártovábbképzési programot dolgozott ki az általános és középiskolákban zajló pénzügyi oktatás, pénzügyi szemléletformálás támogatására. Ezek körébe tartozik a BÉT és Pénziránytű Alapítvány szoros együttműködésében megvalósuló, a befektetői tudatosságot előtérbe helyező Részvényfutam is. „A 2018-ban már másodszor megrendezett játék egyik újdonsága az a négy tőzsdei témakörre kidolgozott oktatási háttéranyag, amelyre támaszkodva a pedagógusok szemléletes, életszerű pénzügyi ismereteket fejlesztő órákat tarthatnak a középiskolás diákoknak a játék alatt vagy akár a későbbiekben is.” – emelte ki Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója.

Hogyan működik a Részvényfutam és mit kapnak a befutók?

A játék időtartama alatt a BÉT Prémium és Standard kategóriájába sorolt 40 részvénnyel és a BUX ETF-vel (tőzsdén kereskedett befektetési alap, amely a BUX index értékének változását követi) valós idejű árfolyamok mellett tudnak kereskedni a játékosok, és a napi három tudásanyag bővítést szolgáló kvíz kérdésekre adott válaszaikkal is növelhetik profitjukat. A február 28-ig tartó versenyen a BÉT felajánlásának köszönhetően összesen 600 ezer forint értékben nyerhetnek értékes díjakat a legjobban teljesítő részvényfutamosok. A játék végén a legmagasabb értékű portfoliót elérő diákot és tanárt díjazza a Tőzsde, emellett a legtöbb helyes kvízválaszt adó játékosok is kapnak értékes ajándékot. A Pénziránytű Alapítvány további különdíjakat ajánl fel a pénzügyi nevelést kiemelten fontosnak tartó középiskolákat és kollégiumokat összefogó Pénziránytű Iskolahálózat legjobban szereplő diákjai és tanárai, valamint a legaktívabb iskolák számára. „Sikeres volt a tavalyi Részvényfutam, mindenképpen szerettük volna idén is elindítani. Úgy gondoljuk, hogy minél korábban le kell rakni az alapokat, hiszen a fiatalon elsajátított sokrétű pénzügyi tudás szilárd hátteret ad egy későbbi, megfelelő pénzügyi döntés meghozatalához” – mondta el a játék indulása kapcsán Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.