Indul az amerikai gyorsjelentési szezon!

Pénzügyek2019. ápr 15.Harsányi Péter

2016 óta először zsugorodhat a vállalati szektor nyeresége az Egyesült Államokban. Miért van mégis a történelmi csúcsok közelében az S&P 500 index?

A szokásosnál is nagyobb figyelemmel követhetik a befektetők az első negyedéves gyorsjelentési szezont, ugyanis 2016 második negyedévét követően most először fordulhat elő, hogy csökken a vállalati szektor eredménye éves összevetésben.

A FactSet becslései alapján az S&P 500 vállalatok profit növekedési üteme 4,2 százalékkal csökkenhet az első negyedévben.

Nyomás alatt a profit marzsok

Érdekesség, hogy a profit várható mérséklődésével párhuzamosan közel 5 százalékos lehet az árbevétel növekedési üteme, ami a profit marzsok számottevő szűkülését vetíti előre.

A szűkebb profit marzsok alapvetően

  • a magasabb béreknek,
  • a növekvő szállítási költségeknek, illetve
  • az emelkedő alapanyagköltségeknek köszönhető.

Mely szektorokban lehetett komolyabb visszaesés?

A szektorok közül az eddig vezető technológiai szektort érdemes kiemelni, ahol a DataTrek előrejelzései alapján 6 százaléknál is többet zsugorodhatott az eredmény az előző év azonos időszakához képest.

Profitcsökkenésről számolhatnak be az olajipari vállalatok is. A visszaesés mértéke megközelítheti akár a 20 százalékot is az alacsonyabb olajáraknak köszönhetően. A kőolaj világpiaci ára ugyan sokat emelkedett az év eleje óta, azonban az átlagár még így is sokkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Nagyobb nyomás alatt lehetnek továbbá a nyersanyagtermelő cégek többek között az erősebb verseny és az alacsonyabb nyersanyagárak miatt.

A kereskedelmi konfliktus árnyékában az ipari vállalatok várhatóan nem számolnak be bővülésről, nagyságrendileg stagnálhatott a szektor nyeresége az egy évvel ezelőtti számokhoz képest.

Ezzel szemben várhatóan a közműcégek, az ingatlan szektor, a védelmi szektor, illetőleg a szállítmányozási, a kiskereskedelmi, és az egészségügyi szektorok jó eséllyel visszafogottabb profitnövekedésről számolhatnak be.

Mégis csúcson az S&P 500?

A várhatóan gyenge gyorsjelentési szezon ellenére historikus csúcsok közelében tartózkodik az S&P 500 részvénypiaci index, amely az alábbi tényezőkkel magyarázható:

  • jelenleg kisebb valószínűséggel áraznak recessziót a befektetők a jövő évre az Egyesült Államokban,
  • kedvezően alakulnak a kereskedelmi tárgyalások Kína és az Egyesült Államok között, amely jótékonyan hathat az üzleti hangulatra és a beruházásokra, ezáltal a termelékenységre is,
  • Kínában a közelmúltban bejelentett élénkítő intézkedések hatására újra szárnyalásba kezdtek a részvénypiacok,
  • Európában mélypontot üthettek a makrogazdasági indexek, mely szintekről számos piaci szereplő pozitív korrekciót vár,
  • a Fed elmozdult a lazább monetáris politika irányába, azaz idén már kisebb az esélye egy esetleges újabb kamatemelésnek, valamint a harmadik negyedév végén leállhatnak a jegybankárok mérlegfőösszeg csökkentési programmal,
  • az év elején még közel 3 százalékos eredménybővülést vártak az elemzőházak az első negyedévben, mely szám fokozatosan lecsökkent mínusz 4,2 százalékra - azaz innen már kisebb az esélye egy jelentős negatív meglepetésnek,
  • a negyedik negyedévhez közeledve ismét elkezdhet erőteljesebben növekedni a vállalati szektor nyeresége az Egyesült Államokban, aminek köszönhetően idén az eredmény növekedési üteme átlagosan megközelítheti az 5 százalékot.

A vállalati profit várható növekedési üteme – negyedéves (Quarterly) és éves (Annual) kitekintés:

Forrás: FactSet, LPL Research

 

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.