Jó, ha ismerjük – a vezetői felelősségbiztosítások!

Pénzügyek2017. dec 7.Növekedés.hu

Sokféle biztosítás véd az általunk vezetett társaságok károkozásainak esetére. De egy nagyobb cég vezetőjének mindenképpen érdemes egyedi, vezetői felelősségbiztosítást is kötnie, mert erre akkor is szüksége lehet, ha a legjobb szándékkal és a lehető legnagyobb gondossággal látja el a feladatát! Vannak olyan vállalkozások, intézmények, de magánszemélyek is (például a vállalatvezetők), akik működésük, gazdálkodásuk, munkahelyi tevékenységük során kártérítési felelősséggel is tartozhatnak bizonyos, nem várt események miatt. Amennyiben azonban az érintettek rendelkeznek a vonatkozó felelősségbiztosítással, akkor a biztosító – a szerződésben meghatározott feltételek és természetesen a szintén szerződésben szabályozott kártérítési limitek erejéig – fizet, vagyis átvállalja az okozott károk rendezését, azaz a kártérítési kötelezettséget. Hogy értsük, miről is van szó, a teljesség igénye nélkül mutassuk be néhány felelősségbiztosítási fajtát!

Szakmáknak

A szakmai felelősség-biztosítások bizonyos szakmákhoz kötöttek, sokszor kötelezőek is az adott hivatás űzéséhez! Ilyen szakmai biztosítás jellemző az
 • egészségügyi cégeknél
 • a független biztosításközvetítőknél
 • a könyvvizsgálóknál
 • a szakképzést szervezőknél (a diákoknak jár a kötelező biztosítás)
 • a szálláshely-szolgáltatóknál
 • az építőipari tervezőknél
 • az utaztatást végzőknél (általában a tömegközlekedést szervező városi cégek is biztosítják az utasaikat
 • az ügyvédeknél
 • a vagyonvédelmi cégeknél

További fajták

A gyakori káresemény miatt vannak még általános, de mégis egyedi fajták is. Ilyen:
 • a KGFB, amit minden autós ismer, ez a gépjárművekkel okozott károk kötelező felelősség-biztostása
 • a munkáltatói felelősségbiztosítás
 • a környezetszennyezési felelősségbiztosítás
 • a vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása

A vezetők biztosítása

Térjünk most ki egy kicsit részletesebben a vállalat-vezetők felelősségbiztosítására! Ez a termékkategória ugyanis minden aktív vállalat-vezetőnél fel kellene, hogy merüljön, mert a vonatkozó törvények szerint a cégek vezető tisztségviselői személyes vagyonukkal is felelhetnek, ha a cégük valakinek kárt okoz. Erre, a sajnos egyáltalán nem ritka eseményre jelenthet fedezetet a vezetői felelősségbiztosítás. Egy viszonylag új jogszabály jelentősen szigorította a vezető tisztségviselők felelősségi helyzetét, akik ma már mindenféle ingó és ingatlan vagyonukkal, elsősorban a pénzügyi megtakarításaikkal, de adott esetben a házuk, vagy gépkocsijuk eladása révén is fizetni kényszerülhetnek. Természetesen csak akkor, ha a kár felróható nekik, mert bizonyítható, hogy az ő szándékos, vagy gondatlan magatartásuk közrejátszott a kár keletkezésében.

A tisztségviselők

Azt azonban fontos tudni, hogy korántsem csak a céget napi, operatív munkáját irányító menedzsment, de az igazgatósági és a felügyelő bizottsági tagok is bajba kerülhetnek, az ő felelősségükre is szóló, kiterjedtebb biztosítást angolszász elnevezéssel D&O, vagy Directors and Officers biztosításoknak is hívják. Magyarországon a legnagyobb ilyen biztosítási ügy a Magyar Telekomhoz kötődik, ahol az amerikai hatóságok több vezetőt is vizsgáltak egy balkáni korrupciós esetben, az ő (természetesen irgalmatlanul drága) amerikai ügyvédeikre például a vezetői felelősségbiztosítás nyújtott fedezetet.

Jó tanácsok

És végül néhány jó tanács, hogy miért is nem szabad legyinteni erre a biztosításfajtára!
 • Mindenképpen érdemes megfontolni a vezetői felelősség biztosítást, hiszen nem csak akkor lehet személyes anyagi felelőssége egy vezetőnek, ha ő szándékosan rosszat tesz, hanem abban az igen képlékeny esetben is, ha a munkája során nem a vezetői tisztséget betöltő személyektől általában elvárható gondossággal jár el.
 • Szinte mindenki beperelheti a vezetőket: a munkavállalók,a hitelezők, a részvényesek, adott esetben a felszámoló is, ha úgy ítélik meg, hogy a cégvezető kárt okozott.
 • Ha teljesen ártatlan is egy cégvezető, akkor is merülhetnek fel költségei, például ha egy kifejezetten a vezetői pozíciójából adódó peres eljárásba sodródik, ilyenkor nagyon jól jön a biztosítás.
 • A felügyeleti, hatósági vizsgálatok akkor is célozhatják az első számú vezetőt, ha ő a gyakorlatban nem foglalkozott az adott területtel, és egy esetleges elmarasztaló megállapításban személyes bírság is szerepelhet. ha ez történik, akkor a biztosítás élet-, de legalábbis vagyonment lehet.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.