Jó választással 40 százalékot is kereshetett

Pénzügyek2018. feb 4.Növekedés.hu

Nagyon nehéz manapság hozamot elérni, de a kelet-közép-európai részvénypiacok, különösen a magyar részvények elég jól teljesítenek. Nem is csoda, hogy a hazai befektetési alapok közül is a regionális részvényalapok értek el jó hozamot. A kötvény, az árupiaci, vagy éppen a pénzpiaci alapok teljesítménye azonban elég gyatra. Érdekes, hogy tavaly közel 40 százalékot hozott egy magyar ingatlanalap. A CEE (Central Eastern Europe) alapokkal tavaly akár a 20 százalék feletti hozam is elérhető volt. Ugyanakkor természetesen nem csak a befektetési politika, de az alapkezelői teljesítmény is fontos volt tavaly, hiszen a hasonló termékekbe fektető befektetési alapok hozamai között olykor kifejezetten nagyok a különbségek. Leginkább az abszolút megközelítésű és a kötvényalapoknál számított, hogy az alapkezelő menedzser milyen egyedi eszközöket válogat be a portfólióba.

A passzív a nyerő

Ez még akkor is igaz, ha tavaly felértékelődtek az indexkövető alapok. Miközben jó pár év volt, ameddig a befektetési alapok két nagy családja közül az aktív alapok hasítottak jobban, 2017 egy olyan év lett, amikor a passzív vagyonkezelés is eredményes volt. Az aktív alapkezelés lényege, például az abszolút megközelítésű alapok esetében azt jelenti, hogy nagyobb tere van a portfólió-menedzser szaktudásának, mert a szakember nagy szabadságfokkal hozhat befektetési döntéseket, míg a passzív alapok inkább csak leképeznek egy-egy piacot, legismertebb fajtáik az indexkövető alapok.

Értékelés

Mi az összehasonlításban most csak azt néztük meg, hogy 2017-ben melyik alap mekkora nominális hozamot ért el, vagyis egyetlen év teljesítményeit vetettük össze. Fontos azonban jelezni, hogy a befektetőknek valójában egy befektetési döntés előtt azt is érdemes megvizsgálni, hogy különböző időtávokban, például 3, vagy 5 éves távlatban ki hogyan teljesített. Ráadásul a befektető szempontjából a volatilitás is fontos. vagyis, ha két alap ugyanakkora teljesítményt ért el, a szakma jobban becsüli azt a teljesítményt, amelyben kevesebb volt a kilengés, vagyis az alap hozama stabilan, biztonságosan termelődött.

Nézzük a legjobbakat!

Ha a konkrét hozamlistát tekintjük, 2017 legjobb alapja egy ingatlanalap lett, mert a rangsort egy úgynevezett ingatlanfejlesztő alap vezeti.
A Biggeorge 4, amely egész százalékra kerekítve, 39 százalékos éves hozamot ért el a befektetőinek. 
A Nagygyörgy Tibor ismert ingatlanpiaci szakember nevét viselő alapkezelő sok ingatlanalappal rendelkezik, de ez, a főleg Budapestre és más nagyvárosokra, iroda- és lakóingatlan-fejlesztésekre egyaránt koncentráló alap volt tavaly messze a legsikeresebb. Hozama már csak azért is rendkívüli, mert nincs még egy olyan ingatlanalap, amelyik kétszámjegyű pozitív hozamot ért volna el.

Jönnek a régiós részvényalapok

A rangsorban utána három olyan részvényfókuszú alap következik, amelyek a kelet-európai részvénypiacban láttak fantáziát, és 24 százalékos hozamot ért el. Az OTP Planéta Feltörekvő Alap, az Aegon Közép-Európai Részvény Alap és az Equilor Közép-Európai Részvény Alap igazán szerencsésen választottak befektetési célpontokat, hiszen a régió több országa (elsősorban Magyarország, Románia, illetve a tőkepiaci szempontból kevésbé jelentős Szlovénia) is nagyon szárnyalt.

A top 12 további tagjai

Szinte ugyanekkora, 22-23 százalékos hozamot értek el az Amundi, a Concorde, az Erste, illetve a K&H közép-európai alapjai és melléjük még az Aegon Istanbull, vagyis egy török részvényalap furakodott be a tízes élbolyba. A 20 százalék feletti zónában van a Budapest Alapkezelőnek és a CIB-nek is egy regionális alapja, ahogyan bekerült az élbolyba egy ázsiai, illetve lengyel fókuszú alap is.

Fajtabajnokok

A legjobbak után érdemes kiemelni, hogy a zéróhozamok idejében más kockázat-vállalási szinthez más hozamok kapcsolódhattak. Ha szegmensenként nézzük meg, hogy ki mire lehetett képes, elég vegyes képet látunk! A pénzpiaci alapok nagyon biztonságosak maradtak, ugyanakkor még a legjobbak is, így a Budapest Bank, vagy a Dialóg pénzpiaci alapja is 1 százalék alatti éves hozamot voltak képesek kitermelni. A legtöbben pedig vitték a pénzt, vagyis negatív hozamot teljesítettek, amelyek a teljesen kockázatmentes állampapírok 2 százalékos pozitív hozamával összevetve, alaposan leértékelték a pénzpiaci alapokat.

Kötvénypiac, árupiac

A kötvényalapoknál nehezebb általános hozamszintről beszélni, mert nagyon széttart a mezőny. A Diófa Alapkezelőnek volt még 8 százalék feletti alapja is, míg az Aegonnak van olyan alapja amelyik 7 százalékot nyert, de olyan is, amelyik 7 százalékot bukott. A további éllovasok (OTP, Concorde) azért 4-5 százalékos hozamra képesek voltak, de ezen szegmens legtöbb alapja 2-3 százalékra volt csak esélyes, és itt is sok a mínuszos teljesítmény. Az árupiaci alapokat 2017-ben jobb lett volna elfelejteni, hiába jött vissza az olajár, ez a szegmens rosszul hozott.

Az igazán nagy bukások

Végül a lista legvége is érdekes. A legnagyobb mínuszok a Buda-Cash, a Quaestor, illetve a Globeserv nevű cégekhez kötődő, jellemzően 2017-ben megszüntetésre kerülő alapok körül jelentkeztek, ezek márkanevei a következők voltak: Access, Quaestor, iCash, Mont Blanc. A piacon maradó, komoly alapkezelők csak akkor voltak képesek bekerült a legrosszabbak közé, ha kifejezetten a dollár erősödésére hoztak létre alapot. Mivel 2017-ben az euró sokat erősödött a dollárral szemben, a dollár-pozitív megközelítés nagyon nagy veszteségeket jelentett.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.