Jövőre olcsóbb lehet az euróutalás – Jelenleg elképesztően drága

Pénzügyek2018. szept 4.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Érdemben csökkenhet a jövőben az euróátutalások díja. Épp ideje volt, mert a bankok annyira drágák voltak, hogy gyakorlatilag aki csak tehette fintech-megoldásokat használt az ilyen transzferekre. Jó hír a magyaroknak is. A lakosságnak, de a kisvállalkozásoknak is. Jövőre jelentősen csökkenhetnek az Európai Unión belüli euróutalások díjai. Az euróövezeten belül ez eddig sem volt drága, gyakorlatilag két euróövezeti ország között a határon átnyúló fizetésnek ugyanaz volt a költsége, mint egy belföldi fizetésnek. Ám, ha egy magyar, bolgár, román, vagy bármely nem-eurós ország állampolgára igyekezett pénzt kiutalni, esetleg külföldön dolgozóként hazaküldeni, az nagyon költséges volt. Ez versenyhátrányt jelentett egy nemzetközi tevékenységbe fogó magyar kkv-nek ugyanúgy, mint ahogyan megkeseríthette a hazai családtagjaikat segítő londoni pincérek, vagy a külföldön tanuló gyermekeiket támogató szülők életét is.

Ne legyen drágább, mint a belföldi utalás!

Ezt elégelte meg az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága, amely már a finisben tart azzal a munkával, amely uniós szabályok segítségével csökkentené az Európai Unión belül a nem-eurós és az euróövezeti országok közötti transzferdíjakat. A terv itt is egyértelmű, ne legyen drágább a belföldi utalásoknál (például esetünkben egy forinttranszfernél) az európai uniós utalás akkor sem, ha az adott unión belüli ország nem tagja a monetáris uniónak. Vagyis mi magyarok, mint euróövezeten kívüli ország, legyen szó lakosságról, vagy vállalkozásról, az olcsónak mondható belföldi utalási díjakat használhassuk. Mindezzel becslések szerint ez a kör évi egymilliárd eurót fog megtakarítani. Természetesen ez a szám nem a magyarok, hanem valamennyi nem-eurós uniós ország összesített megtakarítása lesz. A munka állásáról most Eva Maydell (leánykori nevén Eva Paunova) bolgár EP-képviselő nyilatkozott a bolgár sajtónak. Ha megnézzük a piac mai viszonyait, az is kiderül, hogy a határokon átnyúló fizetések költségének csökkentése a bankok érdeke is, hiszen a nemzetközi transzferek volt az a pénzügyi szolgáltatási terület, ahol talán a legjobban világított, hogy a hagyományos bankok szolgáltatásai lassúak és drágák a fintechekkel (Transferwise, Revolut) szemben.

Eddig elképesztő költségek voltak

A nemzetközi pénzmozgások, a különböző levelezőbankok igénybevételével nagyon drága volt, ráadásul nem is kellően transzparens. Amikor egy turista felvesz 100 eurót az ATM-ből, mert nem működik a kártyás fizetés egy szlovén étteremben, először nem is látja az sms-ben, hogy ezért bizony egyes bankok akár 1500-2000 forintot is felszámolhatnak, mert vagy magas százalékos díjat és/vagy magas minimumdíjat alkalmaznak. Nem volt jobb a helyzet az utalásoknál sem. Ha egy magyar szülő ki szeretne utalni 100 ezer forintot a Berlinben tanuló gyermekének, akkor több utat is választhat, de a költségek minden esetben rendkívül magasak lesznek.

Forintszámláról, devizaszámláról

A nemzetközi utalásoknál alapszabály, hogy amennyiben a küldő és a fogadó azonos banknál, vagy bankcsoportnál ügyfél, akkor kedvezőbbek a díjak. Az euróutalásra használható az egyszerű forintszámla is, de a pénz kiutalásánál, esetleg még a felvételénél is a normál átutalási díj mellett átváltási (konverziós) költség is felmerül, a bankok a középárfolyamhoz képest legalább egy százalékkal arrébb határozzák meg az eladási árat. Egy százezer forintos utalásnál nem nagyon úszható meg a díj 1500 forint költség alatt. Akinek van euróban jövedelme és emiatt devizaszámlát is nyitott már valamelyik magyar banknál, annak legalább a devizaváltással nem kell bajlódnia, de a bankok itt is magas költségeket számolnak fel. A nagyobb hazai kereskedelmi bankok díjtételei természetesen nem egységesek, de egységesen magasak. A jellemző utalási díj az összeg 0,3-0,4 százaléka, ami a fenti példában csak 300-400 forint lenne, vagyis kibírható, de minden bank igen magas minimumtételt is alkalmaz. Az 5, 8, 10, vagy éppen 15 eurós fix tétel bármelyike óriási terhelés. Gondoljunk csak bele, hogy a 100 ezer forintos küldeménynél ez 1,5-4,5 százalékos díjat jelent, ami tényleg brutális.  

Óriási előrelépés

Ezek után aligha kell bizonygatni, hogy amennyiben a jövőben ugyanakkora - jelen példában mintegy 300 forint átlagosan - lesz a határokon átnyúló eurófizetés díja, mint a belföldi fizetéseknél, az jelentős megtakarítást jelent. Ráadásul a tervezett európai átállás növeli majd a transzparenciát is, mert az unió azt is sérelmezte, hogy a fogyasztók számára általában nem eléggé átlátható, hogy a bank milyen költségeket számít fel és milyen átváltási árfolyamokat használt Ha várhatóan 2019 elejére el is készül a vonatkozó rendelet, akkor a bankok kapnak még egy kis átállási időt, amíg informatikai rendszereiket alkalmassá tehetik a belföldivel azonos eurós utalási díjak felszámítására. Ez azonban már vélhetően gyorsan lenyomja majd a díjakat, mert amennyiben a közvélemény értesül az előírásokról, súlyos versenyhátrányba kerülhet az a bank, amelyik továbbra is a magas díjakkal operál.

Ahol igazán drága az utalás

A magyar fogyasztók, mint eurózónán kívüli, de európai uniós tagállam lakosai magas díjakkal szembesülnek, de összehasonlíthatatlanul jobb a helyzetük, mint azoknak, akik az Európai Unióból, vagy a gazdag olajállamokból indiai, pakisztáni, dél-kelet-ázsiai, vagy afrikai családtagjaikat próbálják a klasszikus bankrendszeren keresztül támogatni. Az ő esetükben a 300 eurós (vagyis nagyjából százezer forintos) hazautalásnak akár 20-30 százalékos díjterhelése is lehet, ráadásul a pénz akár egy hétig is utazhat. Nem véletlen, hogy például az indiai és kínai vendégmunkások körében szinte mindenki kikerüli a hagyományos bankokat, és 0,1 – 4 százalékos költséggel - átutalással foglalkozó fintecheket, - kriptodevizákat, elsősorban bitcoint, - vagy a maffia által működtetett bizalmi pénzküldést, azaz havalát használ. Utóbbi ugyan nem hangzik jól, de mivel ez a magas jövedelmi forrás valóban a bizalomra épül, a maffia nagyon megbízhatóan eljuttatja az otthoni családtagoknak a havala útján hazaküldött készpénzt.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.