Kézzel állít ki számlát? Akkor figyeljen erre a fontos júliusi határidőre!

Pénzügyek2018. feb 20.Növekedés.hu

Új világ köszönt be idén július 1-én a számlázásokat illetően. A második félév kezdetétől ugyanis azokat a számlákat, amelyekben az áthárított áfa eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot öt munkanapon, míg a félmillió felettieket 24 órán belül jelenteni kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). Méghozzá elektronikusan, az adóhatósággal összekötött számlázó programon keresztül. Aki ezt elmulasztja, az súlyos, akár milliós bírságot kaphat. A változás értelmében a legalább 100 ezer forintos áthárított áfás ügyleteket kötők már nem számlázhatnak kézzel, tömb helyett a számlázó programba kell bevinniük az egyes tételeket. Az online adatszolgáltatás bevezetésének és az adatokat kezelő rendszer kialakításának célja az adócsalások visszaszorításával a gazdaság további fehérítése. Ezt egészíti ki a NAV szolgáltatásaként az ingyenes online számlázó funkció. A fejlesztéssel nagy mennyiségű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé a NAV számára, így hatékonyabb lehet a kockázatkezelés és jelentősen emelkedhetnek az áfa-bevételek. A július 1-jén hatályba lépő szabály nemcsak a hazai, hanem azokra a külföldi vállalkozásokra is érvényes, amelyek Magyarországon regisztráltak az áfában. Csak azoknak nem kell kidobniuk a számlatömbjüket és átállniuk elektronikus számlázásra, akik kizárólag adómentes vagy áfa-körön kívüli tevékenységet végeznek, vagy egyetlen számlájuk sem éri el az áfa-határértéket. Ha azonban ennek ellenére mégis váltanak – mert így kényelmesebb, unják már a számlák kitöltögetését, a pecsételgetést, vagy csak az élet más területeihez hasonlóan a számlázást is online szeretnék intézni –, már az első jelentendő számla kibocsátásától kezdve adatot kell szolgáltatniuk a NAV-nak. A 100-500 ezer forint közötti áfa-tartalmú számlákról öt, az 500 ezer forint felettiekről pedig egy munkanapon belül kell jelentést küldeni. „Önkéntes” váltók jellemzően a katás egyéni vállalkozók lehetnek, akik áfa nélküli számlákat állítanak ki. Ha ezt a jövőben már számlázó programmal teszik, akkor azt július 1-jétől csakis olyannal tehetik meg, amely a számla kötelező adattartalmát azonnal, de legfeljebb 24 órán belül elektronikus úton továbbítja az adóhatóságnak. Ahhoz, hogy a vállalkozónak elektronikus kapcsolata legyen az adóhatósággal, először regisztrálnia kell, ami magában foglalja a számlázó program regisztrációját is, így azt nem kell külön bejelenteni. (Az adóhatóság 2017. július 3-ától indított egy tesztoldalt a számlák elektronikus továbbításával kapcsolatban, ahol további információk is rendelkezésre állnak.) Könnyebbséget jelent a számlázó programra regisztrálónak, hogy amellett a belföldi összesítő jelentést sem kell majd elkészítenie az általa kiállított számlákról.

A jövőben csak olyan számlázó programot lehet majd használni, amelyben

  • a számlák tartalmaznak minden törvényben előírt adatot,
  • kihagyás és ismétlés nélküli, folyamatos sorszámozást biztosítanak,
  • nincs lehetőség a számlák törlésére, visszadátumozására,
  • biztosított a számlák sérthetetlensége és olvashatósága,
  • van felhasználói dokumentációja,
  • van benne „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás,”
  • július 1-jétől pedig online adatszolgáltatás funkció.
Súlyos anyagi következményekkel számolhat az, aki nem tartja be az előírásokat, nem időben szolgáltat adatokat a NAV-nak, vagy olyan programmal kiállított számlát bocsát ki, amelyet nem regisztrált (utóbbi esetben a számla befogadója is vétkesnek bizonyulhat).
Mindezekért a számla kibocsátóját akár 1 millió forintra is bírságolhatják, míg a számlát befogadó vállalkozás elveszítheti az áfa-levonási jogát. Szakemberek szerint minden vállalkozásnak jól felfogott érdeke, hogy átálljon a kézi számlázásról elektronikusra. Akár félmillió forintot is megtakaríthat ugyanis egy átlagos hazai vállalkozás, ha áttér a szoftveres adatszolgáltatásra – állapította meg az LLP Hungary legalább száz, legfeljebb ezer bejövő számlát kezelő cégek megkérdezése alapján elkészített felmérése. Emellett rengeteg időt spórolhat meg a vállalkozó azzal, ha nem kézzel töltögeti ki a számlákat, miközben automatizálni lehet folyamatokat, a kimutatásokat is könnyebb lekérésekkel megoldani, mint egyesével, kézírásból digitalizálni, nem kell külön táblázatokat vezetni. Ugyanakkor a könyvelőknek is előnyös lehet, ha ügyfelük vált. Emiatt ugyanis az ő manuális munkájuk is lényegesen csökkenhet, így több idejük maradhat az érdemi könyvelésre azáltal, hogy az ügyfeleik által kiállított és feltöltött számlákat, továbbá a banki tranzakciós adatokat egyszerűen exportálhatják. További előny, hogy egy felületen, naprakészen – a legmagasabb bankbiztonsági előírásoknak megfelelve – elérhetik a könyvelt ügyfél napi pénzügyeit, közvetlenül bekészíthetik az adó- és bérjellegű utalási tételeket, amelyek pénzügyi rendezéséről is tájékozódhatnak, s ki tudják küszöbölni a tartalmi és formai hibázást, annak köszönhetően, hogy véleményezni tudják a költség- és a kiállított számlákat.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.