Kiemelkedő évet zárt az Opus Global

Pénzügyek2019. ápr 9.Növekedés.hu

Közzétette a Budapesti Értéktőzsde honlapján 2018. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentését az Opus Global Nyrt. A vállalatcsoport 54,1 milliárd forintos működési bevétel mellett 24,8 milliárd forint adózott eredményt ért el. Az Opusnál tavaly zajló tőkeemelésnek köszönhetően a társaság konszolidált saját tőkéje egy év alatt tizennyolcszorosára, 280 milliárd forint fölé nőtt. A vállalat piaci és pénzügyi helyzete stabil, amely további jelentős növekedési kilátásokkal vág neki a 2019-es gazdasági évnek: a Konzum Nyrt. június végi beolvadásával az Opus profittermelő képessége és tőkeszerkezete tovább javul.

A növekedés évét zárta tavaly az Opus Global Nyrt., amely 54,1 milliárd forintos működési bevétel mellett 24,8 milliárdos profitról számolt be 2018. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentésében. A csoport anyavállalatra jutó eredménye 25,5 milliárd forint lett, míg a társaság konszolidált saját tőkéje – a lezárt tőkeemelés sorozatnak köszönhetően – alig egy év alatt 14,9 milliárd forintról a tizennyolcszorosára, 280 milliárd forint fölé nőtt. A tőzsdei társaság konszolidált mérlegfőösszege pedig a 2018. december 31-i zárónapra 576,7 milliárd forintra növekedett.

Az Opus a jelentős árbevétel és profit ellenére negatív üzemi eredményt (EBIT), és EBITDA-t mutatott ki, amely azonban nem fest valós képet a társaság tényleges eredménytermelő képességéről. A számviteli alapelveknek megfelelve a novemberben értékesített médiaportfolió által generált árbevétel és EBITDA már nem szerepelhet az Opus konszolidált eredmény beszámolójában; míg a tőkeemelés során apportált, illetve megvásárolt, jelentős jövedelemtermelő képességű társaságok - Mátrai Erőmű, Mészáros Építőipari Holding leányvállalatai - csak az akvizíciók lezárását követő, december havi teljesítményükkel járultak hozzá a csoport konszolidált eredményéhez.

Éppen ezért a társaság jövőbeli működését előrevetítve az Opus Global menedzsmentje megvizsgálta azt is, hogy hogyan változott volna a csoport teljesítménye, amennyiben az újonnan apportált vagyonelemek már 2018 januárjával az Opus tulajdonában működnek. A proforma kalkuláció alapján a vállalatcsoport 191,7 milliárd forint működési árbevétel mellett 11,8 milliárd forint EBITDA-val zárta volna a 2018-as gazdasági évet.

A társaság igazgatósága szerint az Opus Global Nyrt. az elmúlt évben megvalósult apportoknak is köszönhetően stabil pénzügyi és piaci helyzetben működik, és a vállalatcsoport pedig kiváló növekedési kilátásokkal vághat neki a 2019-es évnek. Az ipari termelés, a mezőgazdaság- és élelmiszeripar, az energetika, valamint a vagyonkezelés szegmensében működő Opus Global Nyrt. növekedési története a Konzum Nyrt. beolvadásával folytatódik.

Ezt követően az Opus becsült kapitalizációja – a jelenlegi árfolyamon és a jelenlegi piaci viszonyokkal számolva – elérheti a 350-400 milliárd forintot, miközben IFRS szerinti konszolidált saját tőkéje meghaladhatja a 320 milliárd forintot is, a 2019. évre tervezett EBITDA-ja pedig a 30 milliárd forintot.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.