Le a kkv-s könyvelői kőkorszakkal!

Pénzügyek2017. okt 6.Növekedés.hu

Gondolta volna, hogy a kis- és középvállalkozóknak (kkv) könyvelők csaknem egyötöde (18 százaléka) még mindig papíron vezeti bevételeit és kiadásait, éppúgy, mint ahogy az a 13. században meghonosodott? Méghozzá nem akárhol, hanem Angliában – derül ki egy friss szigetországi kutatásból. Pedig csak az ottani kkv-k alig 6 százaléka nem tartja szükségesnek, hogy könyvelője a 21. század technikáit használva készítse el beszámolóját, ami azt jelenti, azért a megbízók döntő többsége halad a korral. Ezt mutatja az is, hogy öt brit kkv-ból három használ digitális szoftvert üzletmenete dokumentálására – ennyien nem tartanak attól, hogy az elektronikusan tárolt adataik informatikai problémák, adatlopások miatt elvesznek. E fenyegetettségnél ugyanis sokkal fontosabbnak ítélik meg, hogy időt takarítanak meg azzal, hogy gépen könyvelnek, mintsem azt manuálisan végeznék el. Magyarországon a kkv-k a bizonylatok – elsősorban bejövő és kibocsátott számlák – jellemzően papíralapon, havonta összegyűjtve kerülnek a könyvelőhöz. Aki vagy értük megy, vagy az adózó viszi el neki azokat. Hogy aztán a beszámoló elkészítését követően a könyvelő visszajuttassa a paksamétát a vállalkozáshoz, aki ezt valahol eltárolja, majd egy esetleges vizsgálatnál, beszámoltatásnál az egész papírhalmazt újra elviszi a könyvelőhöz, aki az ellenőrzés végeztével újra visszaadja azt. A számlák utaztatása időbe és pénzbe kerül, és nem biztos, hogy minden számla eljut a könyvelőhöz. Ráadásul a havonta vagy még ritkábban lekönyvelt számlák egyszerre jelentenek rengeteg munkát a könyvelők számára, a begyűjtött számlák pedig tonnaszám halmozódnak egy-egy könyvelőirodában. Egyre több olyan fejlesztés létezik idehaza is, amely egyenesen a könyvelő programjába továbbítja a számla képét és adatait, megtakarítva a rögzítési munkát, és visszakereshető módon tárolja is azokat. Ezzel jelentősen csökkennek az adatrögzítési hibák, az iratok elkallódása és a könyvelők túlterhelése a bevallási határidők környékén, és a párhuzamos adatkezelés.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.