Magyar és erdélyi bank a világ legértékesebb hitelintézetei között

Pénzügyek2018. márc 21.Növekedés.hu

Az OTP a 218. helyezést ért el a világ legértékesebb pénzintézetei között. Emellett még egy magyar érdekeltség is szerepel a Brand Finance Banking 500 toplistán.  A Transilvania Bank piaci részesedése alapján csak második a romániai piacon, ám márkaneve értéke alapján egyedüli romániaiként szerepel a listán. Alapítói között magyarok is vannak.   A napokban jelent meg a The Banker című szaklapban a világ legértékesebb bankjainak ötszázas toplistája. A világ legnagyobb márkaelemző cége, a Brand Finance által összeállított rangsorban első alkalommal szerepel romániai tulajdonban levő hitelintézet, a Transilvania Bank. A kolozsvári székhelyű cég a globális listán a 486. helyen áll, az európai bankok között pedig a 142. A Brand Finance szakértői szerint a Banca Transilvania márkanév értéke 174 millió dollár. A romániai piacon aktív hitelintézetek közül a toplistán szerepel még a Societe Generale (BRD), az Erste Group (BCR), az OTP, az Unicredit és az ING. A legelőkelőbb, 26. helyen, ez utóbbi áll. Az OTP egyedüli magyar hitelintézetként a rangsor középmezőnyében tanyázik. A magyar márkanév jelenlegi értéke 786 millió dollár az elemzők szerint, 23 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Külföldi tulajdonban levő romániai bank szerepelt már a Brand Finance összeállításában, a BRD 2012 és 2014 között a 487. helyet foglalta el.

Magyarok a BT alapítói között

A Banca Transilvania Rt.-t 1994-ben alapították 4 millió dolláros alaptőkével. A 42 alapító tag között két magyar is volt, a kolozsvári Tóthfalusi János és a bécsi Jávorszki Imre. A többiek kolozsvári román üzletemberek voltak, valamint a Kolozsvári Kereskedelmi és Iparkamara. Kezdetben regionális bankként működött, tevékenységét Erdélyre koncentrálta. 1997-ben az első romániai bank volt, melyet bevezettek a Bukaresti Értéktőzsdére. 2008-ban a piaci részesedése még csak 5,4 százalék volt, ám a gazdasági válságból megerősödve jöttek ki, 2014-re már a piac mintegy 10 százalékát birtokolták. Abban az évben a Transilvania Bank felvásárolta a Volksbankot, ezáltal jelentősen erősítve pozícióját Bukarestben és a deli országrészben. A tavalyi év végén a Bancpost is a kolozsvári hitelintézet tulajdonába került, aminek eredményeként piaci részesedése 16 százalékra nőtt, jelenleg a második számú belföldi bank, hajszállal lemaradva a Banca Comerciala Romana BCR mögött. A Banca Transilvania Rt. tulajdonosi köre lényegesen átalakult az évek során, jelenleg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank tulajdonában van a legnagyobb, 14,33 százalékos részvénycsomag.  

Kína megelőzi az Egyesült Államokat

Az idei a második év, amikor a listán szereplő banki brandek összértéke alapján Kína (317,4 milliárd dollár) megelőzi az Amerikai Egyesült Államokat (260,3 milliárd dollár). 2017-hez képest Kína jelentősen növelte az előnyét, a távol-keleti ország bankjainak értéke ugyanis 22 százalékkal nőtt, amerikai konkurenseik ellenben csak 8 százalékos pluszt produkáltak. A rangsorolt bankok számában az amerikaiak (76) egyelőre még megelőzik a kínaiakat (45).

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.