Magyarország adóparadicsom a cégeknek

Pénzügyek2018. aug 30.Növekedés.hu

Magyarországon a legkisebb a társasági adó az Európai Unióban, 9 százalék, Svájcban, 8,5 százalék – az OECD friss kimutatása szerint. A felmérés a szervezet tagországaira vonatkozik, mi ezek közül az uniós országok adatait vettük szemügyre. Elöljáróban meg kell jegyeznünk, torzít a kép, ha csak a társasági adó mértékéből indulunk ki. Ahogy arra a felmérés is utal: különadók és adókedvezmények is befolyásolják, mennyit kell befizetniük a cégeknek a központi költségvetésbe: van ahol kétszintű az adó, és van ahol helyi – szövetségi állambeli, tartományi – adókkal is terhelik a vállalatokat. Magyarországgal kapcsolatban a tanulmány megjegyzi: az utóbbi években az Orbán-kormány hajtotta végre a legmerészebb adócsökkentés: 19-ről kilenc százalékra vágva meg a társasági adót. A különadók nélkül, ugyanakkor – bár folyamatosan csökkennek – még mindig magasak a munkát terhelő adók, a közel 150 százalékos adóék sokat ront a képen. Ugyanakkor tény, sokat javult az ország külföldi tőkevonzó képessége, az alacsony társasági adó és a munkahely teremtési támogatásoknak is köszönhetően.

A régió egyes országainak társasági adó mértéke:

Ausztria 25%

Szlovákia 22%

Csehország 19%

Lengyelország 19%

Szlovénia 19%

Magyarország 9 %

Ausztriában Jelentős adókedvezményben részesülnek a cégek a kutatás, fejlesztésre fordított befektetéseik után. Lengyelországban ugyanakkor különadóval büntetik az offsorozókat. Máshol az induló vállalkozások kaphatnak az első évekre adómentességet. Az uniós országok közül Portugáliában vetik ki a legmagasabb adót az energiatermelő és elosztó cégekre (28 %), az átlag azonban 21%. Huszonkét százalékos adót fizetnek Svédországban és Dániában, húszat Finnországban. Írországban csekély az adóterhelés, 12,5 százalék. Ám a gazdag Svájcban sem minden fenékig tejfel a cégeknek: a központi büdzsének fizetett 8,5 százalékra rájön a kantonokban fizetett adó, ami így összességében eléri a 24 százalékot.

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.