Magyarországon csökkent a legtöbbet az adóteher tavaly

Pénzügyek2018. nov 30.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az Eurostat friss adatai szerint tavaly Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a GDP arányos adóteher, de a V4 országokkal összehasonlítva még mindig nálunk kell a legtöbb adót fizetni. Az EU-ban a legnagyobb adóteher a franciákra hárul. Tavaly a GDP arányos adóteher tizenhat EU tagállamban emelkedett, a legnagyobb mértékben Cipruson, Luxemburgban, és Szlovákiában nőttek az adóterhek, de az uniós átlag is enyhe növekedést mutatott (jelenleg 40,2 százalék)

Ezzel szemben összesen 13 országban csökkentek az adóterhek, Magyarországgal az élen (39,3 százalékról 38,4 százalékra), minket követ Románia (26,5 százalékról 25,8 százalékra) és Észtország (33,8 százalékról 33,0 százalékra).
Jelenleg Franciaországban kell a legtöbb adót fizetni, a legkedvezőbb adókulcsok pedig továbbra is Írországban (23,5%) vannak, a térségünkben pedig Romániában (25,8%). Az Eurostat adataiból látszik, hogy az EU-ban a válság után megemelt adókat az utóbbi években nem sikerült csökkenteni, sőt, 2015-től újabb emelkedés látható.
A magyar adóterhek az uniós átlagnál kisebbek, ám a régióban még mindig nagyon magasnak számítanak.
A 2007-ben bevezetett megszorítócsomagok hatására 39,4 százalékra emelkedtek az adóterhek, ezt sikerült nagyon lassan mérsékelni a mostani 38,4 százalékra, igaz, ennek összetétele már egészen más, mint a tíz évvel ezelőtti. A fogyasztást terhelő adók kerültek előtérbe, míg a munkát terhelő adók csökkentek, és bevezetésre kerültek a különadók (bankadók, ágazati különadók, stb.). BF

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.