Magyarországon csökkent a legtöbbet az adóteher tavaly

Elemzések2018. nov 30.Növekedés.hu

Az Eurostat friss adatai szerint tavaly Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a GDP arányos adóteher, de a V4 országokkal összehasonlítva még mindig nálunk kell a legtöbb adót fizetni. Az EU-ban a legnagyobb adóteher a franciákra hárul. Tavaly a GDP arányos adóteher tizenhat EU tagállamban emelkedett, a legnagyobb mértékben Cipruson, Luxemburgban, és Szlovákiában nőttek az adóterhek, de az uniós átlag is enyhe növekedést mutatott (jelenleg 40,2 százalék)

Ezzel szemben összesen 13 országban csökkentek az adóterhek, Magyarországgal az élen (39,3 százalékról 38,4 százalékra), minket követ Románia (26,5 százalékról 25,8 százalékra) és Észtország (33,8 százalékról 33,0 százalékra).
Jelenleg Franciaországban kell a legtöbb adót fizetni, a legkedvezőbb adókulcsok pedig továbbra is Írországban (23,5%) vannak, a térségünkben pedig Romániában (25,8%). Az Eurostat adataiból látszik, hogy az EU-ban a válság után megemelt adókat az utóbbi években nem sikerült csökkenteni, sőt, 2015-től újabb emelkedés látható.
A magyar adóterhek az uniós átlagnál kisebbek, ám a régióban még mindig nagyon magasnak számítanak.
A 2007-ben bevezetett megszorítócsomagok hatására 39,4 százalékra emelkedtek az adóterhek, ezt sikerült nagyon lassan mérsékelni a mostani 38,4 százalékra, igaz, ennek összetétele már egészen más, mint a tíz évvel ezelőtti. A fogyasztást terhelő adók kerültek előtérbe, míg a munkát terhelő adók csökkentek, és bevezetésre kerültek a különadók (bankadók, ágazati különadók, stb.). BF