Maximum 2,5 százalékos kamat – Ezek az ezer milliárdos MNB-hitelprogram részletei

Pénzügyek2018. szept 18.Növekedés.hu

A fix kamatozású hitelek felé kívánja elmozdítani a piacot az MNB, ezért ezer milliárd forint összegben új Növekedési Hitelprogramot indít január elsején maximum 2,5 százalékos kamatfelár mellett. Mutatjuk a részleteket. Az MNB 2019 elején elindítja a Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix) elnevezésű konstrukciót, 1000 milliárd forintos keretösszeggel. Az új konstrukció a legfontosabb paraméterei és a lebonyolítás módja tekintetében meg fog egyezni az NHP korábbi szakaszaival. Az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosít majd a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet 

  • maximum 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább kkv-nak,
  • új beruházások forint alapú finanszírozására.
  • csak 3 évnél hosszabb futamidejű hitelek nyújthatók,
  • legfeljebb tíz évre
  • csak beruházási célra adható hitel, és ezen belül is szűkül a felhasználás köre

A program beindításának okai

  1. Az új program beindításának hátterében egyrészt az áll, hogy a jegybank a jelenlegi 16 százalékos arányról 30 százalék fölé szeretné emelni a fix kamatozású vállalati hitelek arányát. Másrészt a régióban nálunk esett vissza a válság idején a legnagyobb mértékben a vállalati hitelezés, melynek szintje még mindig elmarad a válság előtti szinttől.
  2. 2013 elejére hitelállomány a közel 5 éven át tartó, évi 5 százalék körüli visszaesés következtében a válság előtti szint 75 százalékára zsugorodott, jelentős részben a banki hitelkínálati korlátoknak köszönhetően.
  3. A jegybanki alapkamat-csökkentéseket a bankok csak a kis- és középvállalkozások korlátozott körénél érvényesítették, a kkv-k jelentős része túlzottan magas kamatokkal szembesült, ami mélyítette a gazdasági visszaesést és hátráltatta a válságból való kilábalást.
A gazdasági növekedés elősegítése és a pénzügyi stabilitás megerősítése érdekében az MNB 2013 júniusában elindította a Növekedési Hitelprogramot (NHP).

A Növekedési Hitelprogramok eddigi eredményei

A program keretében közel 40 ezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz több mint 2800 milliárd forint összegben. A program hozzájárult a hitelezési fordulat bekövetkezéséhez: a kkv-hitelállomány 2015-től növekedést mutat, amelynek dinamikája 2018 második negyedévére már elérte az évi 15 százalékot. Az MNB becslései alapján a program gazdasági növekedésre gyakorolt hatása 2013–2017 között 2–2,5 százalék között lehetett a GDP arányában, összhatásában hat százalék körüli értékkel lehet kalkulálni. Az NHP harmadik szakaszával párhuzamosan az MNB 2016-ban elindította a Piaci Hitelprogramot (PHP), a piaci alapú – azaz jegybanki refinanszírozás nélkül megvalósuló – hitelezésre való gördülékeny visszaállás elősegítése érdekében. A bankok 2016-ban és 2017-ben is jelentősen túlteljesítették a program keretében tett hitelezési vállalásaikat, így az sikeresen hozzájárult a hitelállomány növekedéséhez, annak szerkezetére azonban nem gyakorolt érdemben hatást, a hosszú, fix kamatozású hitelek aránya visszaszorult. A PHP 2018-ban még támogatja a kkv-hitelezés bővülését, de év végén lezárul.