Még mindig az egyik legolcsóbb ország vagyunk az EU-ban

Pénzügyek2018. szept 26.Növekedés.hu

Érdekes ábra szemlélteti a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árszínvonalát az Európai Unióban, amely kimutatásból kiderül, hogy Magyarország egy kifejezetten olcsó ország az öreg kontinensen. Ami magunkhoz képest drága, az a közlekedés és a telekommunikáció.

A lenti ábrán látható – a kattintható, számos érdekes részletet bemutató ábra a lenti linken, az Eurostat oldalán érhető el –, hogy Magyarország hol helyezkedik el az EU országainak sorában az árszínvonal tekintetében. Minden pénzérme egy országot jelöl, kékkel látható az EU átlagos árszínvonala 100-as referenciaértékkel, majd ehhez képest következnek lefelé az alacsonyabb, felfelé a magasabb árszínvonalú országok. Magyarország alulról a negyedik, hazánk árszínvonala 58,3 százaléka volt az EU átlagnak 2017-ben. Nálunk alacsonyabb árszínvonal csak Lengyelországra, Romániára és Bulgáriára jellemző.
 
 
 
A legmagasabb árszínvonallal rendelkező EU-s ország Dánia, 141,2 százalékkal, fölötte csak a mintában szereplő három EFTA-ország, azaz Svájc, Norvégia és Izland található.
 
Az ábra a 2000-ben mért árszínvonalat is szemlélteti, amiből kiderül, hogy a magyar árszínvonal az akkor mért 44,4 százalékhoz képest mára közeledett az EU átlagához.
 
A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvasható.