Még mindig az egyik legolcsóbb ország vagyunk az EU-ban

Pénzügyek2018. szept 26.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Érdekes ábra szemlélteti a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árszínvonalát az Európai Unióban, amely kimutatásból kiderül, hogy Magyarország egy kifejezetten olcsó ország az öreg kontinensen. Ami magunkhoz képest drága, az a közlekedés és a telekommunikáció.

A lenti ábrán látható – a kattintható, számos érdekes részletet bemutató ábra a lenti linken, az Eurostat oldalán érhető el –, hogy Magyarország hol helyezkedik el az EU országainak sorában az árszínvonal tekintetében. Minden pénzérme egy országot jelöl, kékkel látható az EU átlagos árszínvonala 100-as referenciaértékkel, majd ehhez képest következnek lefelé az alacsonyabb, felfelé a magasabb árszínvonalú országok. Magyarország alulról a negyedik, hazánk árszínvonala 58,3 százaléka volt az EU átlagnak 2017-ben. Nálunk alacsonyabb árszínvonal csak Lengyelországra, Romániára és Bulgáriára jellemző.
 
 
 
A legmagasabb árszínvonallal rendelkező EU-s ország Dánia, 141,2 százalékkal, fölötte csak a mintában szereplő három EFTA-ország, azaz Svájc, Norvégia és Izland található.
 
Az ábra a 2000-ben mért árszínvonalat is szemlélteti, amiből kiderül, hogy a magyar árszínvonal az akkor mért 44,4 százalékhoz képest mára közeledett az EU átlagához.
 
A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvasható. 

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.