Megismétlődhet a 30 évvel ezelőtti tőzsei összeomlás?

Pénzügyek2017. okt 29.Növekedés.hu

Harminc évvel ezelőtt, 1987 októberében történt minden idők legnagyobb egynapos tőzsdei zuhanása, a legfőbb index 22,7 százalékkal került lejjebb. Vajon manapság, amikor érdemi esést már rég nem is láttunk, megtörténhet-e ugyanez?

Ami változott

30 év alatt sokat változik a világ, ezért teljesen jogos a kérdés, hogy ismételheti-e magát a történelem. A tőkepiac összességében sokkal kisebb volt akkor, hisz nem tartozott bele keleti blokk, a volt kommunista országok csoportja, és nem tartozott bele a ma hatalmas szerepet betöltő Kína sem. Emellett teljesen más volt a kereskedés menete: tőzsdetermekben brókerek kiabáltak és telefonáltak, a megbízások is telefonon jutottak el a brókerekhez, gépesítés még alig volt. Ma nagy elektronikus platformok a tőzsdék, termek is már csak dísznek vannak, és a befektetők milliói interneten keresztül adhatnak megbízásokat, a rendszer sokkal hatékonyabb.

Ami ugyanaz

Ami nem változott, az a tőzsdei árfolyamokat alakító tényezők összessége: az emberi természet, pszichológia, a pénzmennyiség hatása és a tőzsdei cégek eredményességének jelentősége. Alapvetően ugyanarról szól a tőzsde, így ahogy a múltban is voltak, a jövőben is lesznek nagy esése, nagy emelkedések, akár hirtelen összeomlások is. A kérdés csak az, hogy lehet-e egy nap alatt ilyen?

Szabályozás

A válasz az, hogy ugyanazon a nagy piacon, vagyis Amerikában elméletileg nem, miután a legnagyobb index 20 százalékos elmozdulása esetén felfüggesztik egész napra a kereskedést. Persze ettől még másnap az folytatódhat, és két nap alatt már meglehet a 30 évvel ezelőtti mérték. Az esélye viszont sokkal kisebb, mint akkor volt, mivel bevezettek olyan szabályokat, melyek szerint a kereskedést bizonyos árelmozdulás esetén fel kell függeszteni. A jelenlegi szabályozás szerint, ha a legnagyobb index, ami ma az S&P 500, hét százalékot mozdul el, akkor 15 percre felfüggesztik a kereskedést. Ugyanez életbe lép 13 százaléknál is, végül 20 százaléknál aznapra vége a kereskedésnek. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a pánik megszakadjon, a befektetők negyed óra alatt átgondolják, mit is akarnak, a gépesített algoritmusokat pedig közben átprogramozhatják, a megbízásokat módosíthatják. A tapasztalatok szerint likvid piacokon egy ilyen felfüggesztés általában megakasztja a felgyorsult folyamatot, legalább időlegesen. Így annak az esélye, hogy létrejön az egész napos bezáráshoz vezető 20 százalékos esés, lényegesen kisebb, mint 1987-ben.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.